Tiszta energiával Paks útjain

2021.03.05. 10:13
Kizárólag elektromos buszokkal biztosítják a tömegközlekedést Pakson. Ez hazánk egyik legnagyobb klímabarát buszflottája.

Paks nagy lépést tett a környezetbarát közlekedés, a zöldvárossá válás terén: 2021. februártól kizárólag elektromos buszokat alkalmaznak a tömegközlekedésben.  

A pécsi mellett ez jelenleg az egyik legnagyobb, tisztán elektromos meghajtású buszflotta Magyarországon. 

A paksi az egyetlen olyan városi tömegközlekedési szervezet, ahol a közszolgáltatást kizárólag tisztán elektromos autóbuszokkal látják el.


A közösségi közlekedés megújításának célja, hogy a kényelem feladása nélkül kiváltsa az autózást, így enyhítse a város zsúfoltságát és csökkentse a levegőszennyezést. 

A tervek szerint a két új blokk építésén dolgozó szakembereket, építőmunkásokat a környező településekről szintén elektromos buszokkal szállítják majd. A paksi közösségi közlekedés átalakítása jó tapasztalatszerzés ehhez. 

Az elektromos közlekedés csak akkor lehet valóban környezetkímélő, ha a járműbe táplált áramot tiszta úton termelik meg. 

Ennek egyik, hazánkban legkézenfekvőbb termelési módja az atomenergia. 


2020-ban Magyarországon a villamosenergia 55 százalékát termelték meg karbonmentes módon nukleáris, nap-, szél-, víz és geotermikus energia felhasználásával. Ennek a tiszta energiának a 87 százalékát a Paksi Atomerőmű adta.