Terveknek megfelelően halad az atomerőmű új blokkjainak előkészítése

2015.04.28. 6:00
A 2014 decemberében aláírt fővállalkozói szerződés értelmében 2015 januárjában megkezdődött a két új paksi reaktorblokk tervezése, az építés előkészítése. Ennek keretében szükség van többek között az új blokkok terveinek helyszíni adottságokhoz való adaptálására és az engedélykérelmek előkészítésére.

A jelenleg is zajló folyamatot az elmúlt 4 hónapban számos szakértői szintű konzultáció segítette. Az orosz fővállalkozó ASE-NIAEP és a megbízó MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt., valamint a Miniszterelnökség munkatársai 2015. április 28-án második alkalommal tartottak negyedéves értékelő megbeszélést, amelynek keretében Paksra látogatott Valeriy Limarenko úr, a fővállalkozó cég vezetője, akit Dr. Aszódi Attila, a  Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos fogadott.
 
A szakemberek a megbeszéléseket követően felkeresték az atomerőmű új blokkjainak jövőbeni építési területét, valamint megtekintették a felvonulási területet is. A tervezési alap meghatározásához szükséges telephely vizsgálatok előkészítése is folyamatban van, a helyszíni vizsgálatok hamarosan megkezdődnek.