Telephely-vizsgálati és értékelési engedélyt kapott az MVM Paks II. Zrt.

2014.11.19. 7:00
Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) kiadta a paksi telephelyen létesítendő új atomerőművi blokkokra vonatkozó telephely-vizsgálati és értékelési engedélyt.

Az engedélyezésben részt vett a Pécsi Bányakapitányság, amely geotechnikai, földtudományi szempontból értékelte az MVM Paks II. Zrt. vizsgálati programját. Az OAH kikérte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértő csoportja, valamint az OAH főigazgatóját fajsúlyos ügyekben segítő tudományos tanács véleményét is. Az  eljárás keretén belül májusban közmeghallgatásra is sor került, ahol az érdeklődők tájékoztatást kaptak, illetve megfogalmazhatták kérdéseiket, észrevételeiket a témában.

Az engedélyezési eljárás végén döntés született az új atomerőművi blokkokra vonatkozó telephely-vizsgálati és értékelési engedély kiadásáról. Ennek feltétele többek között, hogy a projekttársaság a vizsgálati szakaszban kéthavonta köteles tájékoztatást nyújtani a folyamatról, a vizsgálati program végén pedig értékelő jelentést kell készítenie, amely a telephely engedélyezés alapját fogja képezni.
Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója szerint a telephely-vizsgálat nagyjából másfél évet vesz igénybe. Ennek eredményeként állapítható meg, hogy alkalmas-e a kijelölt terület az új atomerőművi blokkok építéshez, illetve meghatározásra kerülnek azok a tényezők, amelyek a tervezési adatok megfelelőségének igazolásához szükségesek. A vizsgálati és értékelési program a telephelyengedély megszerzésével zárul.