Szakmai együttműködésről tárgyalt a BME és az MVM Paks II. Zrt.

2014.10.10. 6:00
A Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartásához kapcsolódó együttműködési lehetőségekről, a műszaki felsőoktatás szükséges képzési irányairól egyeztettek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a projektet irányító MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. és a mérnöki háttértevékenységet végző MVM ERBE Zrt. vezetői. A találkozón a felek részletesen áttekintették a BME szerepét és lehetőségeit az új atomerőművi blokkok tervezett létesítésében.

Az egyetemet Dr. Péceli Gábor, a BME rektora, a rektor helyettesek, a karok dékánjai és az oktatási dékánhelyettesek képviselték, míg a beruházást előkészítő társaságoktól Nagy Sándor, az MVM Paks II. Zrt. vezérigazgatója, Tóth Csilla műszaki igazgató, valamint Dohán Farkas, az MVM ERBE Zrt. vezérigazgatója és a két cég szakemberei vettek részt.

Az előzetes szakmai egyeztetések lezárásaként és a projekt sikeres végrehajtása érdekében az MVM Paks II. Zrt. és MVM ERBE Zrt. vezetői felvázolták az együttműködés három fő lehetséges területét. Egyrészt már ma láthatóak olyan szakmai kérdések, feladatok, amelyek a BME szakértőinek tevékenységét igénylik. Másrészt körvonalazódott több, a hallgatók számára szakmai kihívást jelentő tudományos diákköri, szakdolgozati diplomaterv, doktori feladat, amelyek kutatása és feldolgozása tevékenyen hozzájárulhat a tervezett létesítés műszaki megoldásainak mélyebb elemzéséhez. Az együttműködés harmadik főbb területe a képzési választék bővítése annak érdekében, hogy a hallgatók olyan tantárgyakat is választhassanak, ahol szakterületükön belül a nukleáris iparhoz kapcsolódó tudást is elsajátíthatják. Az utóbbi területen jelentős szerepe lesz a dr. Aszódi Attila vezette Nukleáris Technika Intézetnek, amely a különböző karok hallgatóit készítheti fel a nukleáris technológia alapjaiból.

Az MVM Paks II. Zrt. szakemberei a korábbi szakmai egyeztetések alapján elkészítették a három együttműködési területtel kapcsolatos javaslatokat, amelyeket a társaság vezetői tegnap átadtak a BME kari dékánjainak. Ezek közé tartoznak a javasolt szakértői és hallgatói kutatási témák, a képzési tervek módosítására vonatkozó javaslatok, valamint egy létszám-kalkuláció a beruházás mérnökigényéről. Utóbbi terv alapján az egyetem vezetői felmérhetik, mekkora igény várható a nukleáris ismeretekkel rendelkező, a projekt megvalósulása esetén hosszú távú karrier elé néző gépész-, villamos-, építő-, építész- és vegyészmérnökök, mérnök fizikusok képzésére.
A megbeszélésen a résztvevők megállapodtak a további együttműködés tervezett menetrendjéről. A beruházás előkészítéséért felelős társaságok és a BME vezetői egyetértettek abban, hogy az évszázad várhatóan legnagyobb magyarországi beruházása hatalmas lehetőséget, egyben izgalmas szakmai kihívást jelent a hazai mérnöktársadalom és a szakirányú felsőoktatás számára. Az ebben rejlő lehetőségek kiaknázására mindkét fél kész végrehajtani a rá eső feladatokat.