Paks II. kézhez kapta a fizikai védelmi engedélyt

2021.08.26. 8:01
A fizikai védelmi terv mindenben megfelel a követelményeknek, a nukleáris hatóság kiadta a Paks II. Zrt. részére a fizikai védelmi engedélyt.

A társaság 2020. szeptember 24-én nyújtotta be az Országos Atomenergia Hivatalhoz a fizikai védelmi engedély megszerzésére irányuló kérelmét, amely tartalmazta a tervezett létesítmény fizikai védelmi tervét.

A védelmi terv összeállítása során a Társaság munkatársai figyelembe vettek minden vonatkozó jogszabályt, OAH-útmutatót, szabványt, továbbá nemzetközi ajánlásokat és jó gyakorlatokat.


A fizikai védelmi terv a nukleáris védettség körében, a létesítés aktuális életciklusához igazodóan, a nukleáris létesítésiengedély-kérelemben bemutatott adatok alapján részletes leírást tartalmaz a létesítendő új atomerőművi blokkok és a telephely fizikai védelméről, a létesítménybe tervezett programozható – pl. irányítástechnikai, nukleáris biztosítéki, radioaktívanyag-nyilvántartási – rendszerek védelméről.

A jóváhagyott fizikai védelmi tervet a Társaság jogszabály szerinti gyakorisággal felülvizsgálja és az adott életciklusban rendelkezésre álló műszaki adatokat figyelembe véve szükség szerint kiegészíti. 
 Az engedélykérelmet a létesítésiengedély-kérelemmel párhuzamosan bírálta el az OAH, a bírálatban bevont szakhatóságként az Országos Rendőr-főkapitányság is részt vett.