Novovoronyezsben megkezdődött a második 3+ generációs blokk fizikai indítása

2019.02.21. 7:00
Az ütemtervnek megfelelően megkezdődött a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésében a második, 3+ generációs, VVER-1200-as típusú blokk fizikai indítása 2019. február 19-én. A reaktor elindításának és az év végén várható kereskedelmi üzemkezdetnek köszönhetően mentesíti a légkört évi több mint 4 millió tonna üvegházhatást okozó gáztól és erősödik a régió gazdasága – olvasható a Roszatom közleményében.

Moszkvai idő szerint 16 óra 10 perckor a reaktor aktív zónájába behelyezték az első üzemanyag-kazettát, miután az illetékes hatóság, a Szövetségi Környezetvédelmi, Műszaki és Nukleáris Ellenőrző Szolgálat (Rosztyehnadzor) erre engedélyt adott. A tervek szerint az összesen 163 nukleáris üzemanyag-kazettát öt napon belül berakják a II-es kiépítés 2. blokkjának reaktorába. Az üzemanyag behelyezése egyúttal a reaktor fizikai indításának kezdetét jelzi. A különböző teljesítményszinteken végzett tesztek és a szükséges engedélyek után kezdődhet meg a kereskedelmi üzem a tervek szerint ez év végén. A reaktor elindításának és az év végén várható kereskedelmi üzemkezdetnek köszönhetően 27 százalékra nő a nukleáris energia részesedése a közép-oroszországi villamosenergia-rendszerben, mentesíti a légkört évi több mint 4 millió tonna üvegházhatást okozó gáztól, valamint erősödik a régió gazdasága.

Az atomerőmű a Voronyezsi területen található, a Roszenergoatom konszern fióktelepe, amely a Roszatom állami atomenergetikai konszern Elektroenergetikai divíziójának része. A blokk tervezője az Atomenergoprojekt, fővállalkozója pedig az ASZE Mérnöki Vállalat.

A VVER-1200 típus a Roszatom 3+ generációs nyomottvizes reaktora és a világ egyetlen, 3+ generációs sorozatgyártású modellje. A Novovoronyezsi II. kiépítés második egysége a 2016-ban elindított és azóta üzemelő 1-es blokkot, illetve a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítésének 2018 végén kereskedelmi üzembe állt 1-es blokkját követi a sorban és így már a harmadik 3+ generációs blokk lesz. Ugyanezt a technológiát választotta többek között Finnország és Magyarország is. Jelenleg a Roszatom összesen 12 országban 36 blokkot épít.

A korábbi VVER blokkokhoz képest az innovatív 3+ VVER-1200 típusú blokk több körös biztonsági rendszert tartalmaz és gazdaságosabban üzemeltethető. A teljesítménye 7 százalékkal nőtt, a személyzet létszáma 30-40 százalékkal csökkent, a blokk élettartama pedig elérte a 60 éves időtartamot, amely akár 80 évre is növelhető.