Magyar-orosz szándéknyilatkozat nukleáris szakemberek képzéséről

2015.02.17. 7:00
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Roszatom orosz állami nukleáris vállalat nukleáris szakemberek képzéséről írt alá szándéknyilatkozatot Budapesten.

A 2014. január 14-én aláírt magyar-orosz kormányközi egyezmény értelmében a Roszatom a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartása érdekében két új atomerőművi blokkot építhet a paksi telephelyen. 2015. február 17-én Magyarország Kormánya nevében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a Roszatom részéről Szergej Kirijenko vezérigazgató látta el kézjegyével azt a szándéknyilatkozatot, amelynek értelmében a két fél oktatási, képzési, és tudományos területeken is együttműködik az atomenergia békés célú felhasználásának területén.
A szándéknyilatkozat alapján a felek közös oktatási és képzési programokat hoznak létre a jövőben, amelyek célja a Pakson létesülő új blokkok építése és üzemeltetése során szükséges személyzet, valamint az egyetemi szakemberek utánpótlásának biztosítása.
 
A jelenleg 34 működő atomerőművi blokkal rendelkező Oroszország a világ egyik legjelentősebb atomerőmű-üzemeltető országa, ugyanakkor hasonló számú orosz tervezésű és kivitelezésű energetikai reaktor üzemel a világ más országaiban is. A folyamatban lévő atomerőmű-építések meghatározó hányadát világszerte a Roszatom végzi. Magyarország határozott célja és érdeke, hogy a képzés különböző szintjein egyaránt kamatoztathassa az orosz fél jelentős szakmai tapasztalatát, tovább fejlesztve ezzel a közel hatvan éves múlttal és nagy tapasztalattal rendelkező hazai nukleáris képzés rendszerét, ami elengedhetetlen az új paksi blokkok építése és biztonságos működtetése szempontjából. Az új blokkok építésében és majdani üzemeltetésében részt vevő szakemberek oroszországi tanulmányútjai révén lehetővé válik továbbá az új paksi blokkok technológiájának korai megismerése is.
 
A későbbiekben aláírásra kerülő, a február 17-i szándéknyilatkozaton alapuló további megállapodások lehetővé teszik majd hazai egyetemi hallgatók oroszországi képzésekben való részvételét, valamint megteremtik egyetemi oktatók csereprogramjának feltételeit és a tudományos területek közös kutatási programjaiban való együttműködés lehetőségét is.
 
A magyar-orosz szándéknyilatkozat jelentheti a garanciát a paksi atomerőmű jelenlegi blokkjainak kiemelkedően biztonságos üzemeltetésében jelentős szerepet betöltő, kiváló üzemeltető és karbantartó személyzet szakmai továbbképzésére, az utánpótlás biztosítására.