Komplex oktatási program készül

2015.05.07. 6:00
A Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásához kapcsolódó oktatási program készül az Emberi Erőforrások Minisztériumának közreműködésével, amely érinti az iskolarendszer és a felnőttképzés releváns területeit egyaránt.

A magyar vállalkozók felkészítése elengedhetetlen feltétele a beruházásban való szerepvállalásnak, ehhez pedig célzott oktatási programra van szükség, amelynek a hagyományos oktatási elemeken túl a sajátos feladatokra is fókuszálnia kell. A program segítséget nyújt ahhoz, hogy a magyar és az orosz fél által aláírt szerződésben szereplő 40%-os hazai beszállítói arány elérhető legyen. A beruházásban résztvevő vállalkozásokat (hazaiakat és külföldieket egyaránt) az orosz fővállalkozó választja ki. A magyar fél feladata, hogy segítse a hazai vállalkozásokat, szakembereket a felkészülésben. Ahogyan azt Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos kiemelte, lehetőleg a régióhoz kell kötni a programot, az ottani iskolákat, képzőintézményeket kell bevonni, ezáltal a régió fiataljai számára helyben munkalehetőséget biztosítani, mivel az ő kötődésükre építve sokkal stabilabb munkavállalói réteg alakulhat ki.
A Paks II. projekttársaság állománybővítése eközben folyamatosan zajlik, mivel a társaság mérnökeinek, mint majdani üzemeltetőknek kell a későbbiekben szerepet vállalniuk az építés felügyeletében, a minőségellenőrzésben. Akárcsak ehhez a feladathoz, az engedélyeztetéshez is jelentős munkaerőforrásra van szükség.