Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Akadémia iránt

2020.03.18. 15:11
Maximálisan kihasználták a keretszámot: több mint száz hallgató részvételével zajlik a Paks II. Atomerőmű Zrt. által kezdeményezett Paks II. Akadémia hat hazai egyetemen.

A Paks II. Akadémia hallgatói reaktor üzemtanórán, a Budapesti Műszaki Egyetemen 2020. február 14-én. Jobbról: Molnár Ferenc és Fekti László

– Az energiaigény folyamatosan növekszik, fontos, hogy erre reagáljunk. Ez pedig csak a nukleáris energiával lehetséges – emelte ki Fekti László. A korábban gépészmérnökként, létesítményüzemeltetési mérnökként végzett szakember jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) a Paks II. Zrt. által finanszírozott Paks II. Akadémia hallgatója. Az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök szakirányú továbbképzésről azt mondta: nagyon pozitív, hogy ennyi energiát, időt és pénzt invesztál a két új blokk felépítését koordináló társaság abba, hogy szakembereket képezzen és karrierlehetőséget ajánljon fel. 

Az alapképzésre épülő atomerőművi üzemeltetési szakmérnök megnevezésű szakirányú képzésben 2019 szeptemberétől vehetnek részt az érdeklődők. A Paks II. Zrt. hat intézménnyel – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, a Pécsi Tudományegyetemmel, a Debreceni Egyetemmel, a Pannon Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel és a Dunaújvárosi Egyetemmel – együttműködésben hozta létre az ehhez keretet nyújtó Paks II. Akadémiát. Az intézmények a társaság anyagi támogatása mellett indították a szakot, ami ennek köszönhetően a hallgatók számára a megadott keretszámig térítésmentes. A hat egyetem közül négyben 2019 szeptemberében indult el a képzés, két egyetemen pedig keresztféléves formában tanulhatnak a hallgatók 2020 februárjától – tájékoztatott Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója.

A szakirányú továbbképzés két féléve alatt a hallgatók alapszintű ismeretekkel gazdagodhatnak az atomerőmű technológiai részleteiről, az üzemeltetés folyamatáról, a nukleáris biztonság alapjairól. A tananyag összeállításában kiemelt szerepe volt a BME-nek. Dr. Czifrus Szabolcs, a Műegyetem Nukleáris Intézetnek igazgatója elmondta, a képzés nagyon fontos eleme az atomreaktorok fizikája, műszaki felépítése. Reaktorfizika, termohidraulika, nukleáris biztonság – mindezek oktatása 1970-től központilag a BME-n történik, amelynek területén oktatóreaktor is működik. Éppen ezért mi vállaltuk magunkra, hogy összefogjuk a képzés előkészítését, a kapcsolódó tanterv kidolgozását – fogalmazott Czifrus Szabolcs.

Dr. Czifrus Szabolcs, a BME egyetemi docense reaktor üzemtant oktat 2020. február 14-én

A BME-n összesen harminc hallgató vesz részt a képzésben. Köztük van Molnár Ferenc villamosmérnök, közgazdász is, aki évtizedek óta érdeklődik az atomenergia iránt. – Már az első diplomamunkám témája is atomenergia volt még 1987-ben. Az atomerőművi technológia műszaki értelemben is csúcstechnológiát képvisel, de az ellátásbiztonság terén is kiemelt szerepe van a klímabarát atomenergiának – hangsúlyozta. Hozzátette, az oktatási módszer és a felkészüléshez biztosított tananyag is jó, örül, hogy csatlakozott a képzéshez.

Magusics Pál a Pécsi Tudományegyetemen végzi a szakirányú továbbképzést. – Bár 3-4 éve nagy naperőművekkel foglalkozom, közben figyelem a Paks II. projektet. Úgy gondolom, hogy az atomenergia jelenti a hosszú távú befektetést a jövőbe, ezért döntöttem úgy, hogy önfinanszírozásban is elvégzem ezt a képzést – mondta. 

Minden egyetemen jelentős volt a túljelentkezés. Erre tekintettel a Paks II. Zrt. a Paks II. Akadémia folytatásáról, a keretszám emeléséről határozott, mondta Mittler István, a társaság kommunikációs igazgatója.

Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója

– Társaságunk értékelte az elmúlt fél évet, és úgy döntöttünk, hogy a hat egyetem mellé egy hetediket, az Óbudai Egyetemet is bevonjuk, és növeljük a keretszámot is. Az évszázad hazai beruházásában jól képzett szakemberekre van szükség, így a Paks II. Zrt. minden megtesz azért, hogy jelenlegi és leendő munkatársai magas színvonalú képzéseken bővíthessék tudásukat – fogalmazott Mittler István.