Közel tízezren dolgoznak majd a paksi kapacitás-fenntartáson

2017.05.08. 6:00
A kivitelezés csúcsidőszakában 8000-8500 szakember dolgozhat majd a Paks II. építési területén, a szakértői létszám pedig elérheti az ezer főt – mondta bemutatkozó sajtótájékoztatóján Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter. Süli János bejelentette: Aszódi Attila államtitkárként dolgozik tovább az erőműberuházás kapcsán.

A kapcsolódó engedélyek megszerzését követően, már a kivitelezési munkák előtt megkezdődik a szükséges infrastruktúra – így többek közt raktárak, kiszolgáló műhelyek és utak – kialakítása az atomerőművi kapacitás-fenntartási projektben – hangsúlyozta Süli János, aki a sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Aszódi Attila államtitkárként dolgozik tovább az erőműberuházás kapcsán. A közeljövő fő kihívását a műszaki tervek elkészítése, a létesítésiengedély-kérelem összeállítása, illetve az engedély megszerzése, majd ennek birtokában a konkrét kivitelezési munkák megkezdése jelenti – tette hozzá a miniszter. Az új blokkok létesítése kapcsán a miniszter emlékeztetett, a kormány és az Európai Bizottság között eredményesen zárult tárgyalásoknak köszönhetően a projektet az Európai Unió is jóváhagyta. A telephelyengedély és a jogerős környezetvédelmi engedély tavaszi megszerzésével a beruházás nagy előrelépést tett a megvalósítás felé.

Süli János szerint a kormány célja változatlan: a jövőben is a biztonságosan és gazdaságosan termelő atomerőműnek kell biztosítania a hazai villamosenergia-felhasználás több mint harmadát. A Paks II. projekt jelentőségét növeli, hogy az atomerőmű garantálja az olcsó áramot, az ellátásbiztonságot és a klímabarát áramtermelést, így az új blokkok létesítése össznemzeti ügy, nem szabad, hogy pártérdekek gátolják – fogalmazott. A miniszter kiemelte, a magyar villamosenergia-import tartósan 30 százalék felett van, az idei, rendkívül hideg januári-februári napokban ráadásul előfordult, hogy az 54 százalékot is elérte a behozatal részaránya.

A tárca nélküli miniszter feladatkörébe tartozik a két új atomerőművi blokk tervezéséről, beszerzéséről és kivitelezéséről, valamint az üzemeltetési és karbantartási támogatásról, illetve a nukleárisfűtőanyag-ellátás biztosításáról szóló megállapodások végrehajtásának szakmai irányítása és koordinációja. Süli János felel emellett a megvalósulási megállapodásokkal kapcsolatos feladatok tárcaközi összehangolásáért, illetve az azokkal összefüggő engedélyezési és egyéb hatósági feladatokban való közreműködésért is. Szintén a miniszter feladata, hogy e tevékenységekről az európai uniós adatszolgáltatási kötelezettséghez szükséges információt biztosítsa a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, valamint felel az atomenergia-ipar innovációs feladatainak összehangolásáért, és a két új paksi blokkhoz kapcsolódó térségfejlesztés összehangolásáért.

A projekt – közvetetten – óriási lehetőségeket kínál a térség szolgáltató szektorának, a vendéglátóegységtől a kereskedelemben dolgozókig. Süli János a Paks II. projekthez szorosan kapcsolódó, „kerítésen kívüli” feladatok kapcsán hangsúlyozta, a majdani építkezésen Pakson dolgozó több ezer fő számára szállásra van szükség, gondoskodni kell orvosi és egyéb ellátásukról és a mindennapi szolgáltatások zökkenőmentességéről is. Azok a szakemberek, akik akár nyolc-tíz évig is dolgozhatnak a beruházáson, várhatóan családjukkal együtt érkeznek majd, így a gyermekek ellátását is biztosítania kell a településeknek. Fel kell készíteni a térség közlekedési hálózatát a megnövekvő forgalomra, és szükség van a vasút felújításával összefüggő kérdések tisztázására is – emelte ki a miniszter, aki szerint ezen túl kiemelten fontos, hogy mielőbb megépüljön a Paks–Kalocsa híd annak érdekében, hogy Bács-Kiskun megye is bekapcsolódhasson a Paks II.-beruházásba.