Indításra készül Paks II. referenciaerőművének 2. blokkja is

2020.06.15. 14:05
A Leningrád Atomerőmű II. kiépítés 2. blokkján befejeződött a melegjáratásnak nevezett ellenőrzéssorozat.
Fotó: Rosenergoatom.ru
A Szentpétervár melletti Szosznovij Bor városában üzemelő Leningrád Atomerőmű II. kiépítésének 2. blokkján befejeződött a fizikai indítást megelőző, melegjáratásnak nevezett ellenőrzéssorozat – közölte a Roszatom. Ennek során egyebek közt vizsgálták a biztonsági berendezések működését normál üzemi és üzemzavari körülmények között, beleértve azt az esetet is, ha teljesen megszűnne a blokk saját elektromos betáplálása.
 
A melegjáratás során még nincs üzemanyag a reaktorban, üres üzemanyag-kazettákkal tesztelik a rendszert. 
 
A Roszatom közleménye kiemeli: összesen mintegy 150 különböző tesztet végeztek el, amelynek során ellenőrizték a reaktor és berendezései, továbbá a gőzfejlesztők, a fő keringtető szivattyúk rendeltetésszerű működését,  valamint az összes biztonsági rendszert, beleértve az automatikus reaktorvédelmi rendszert is.
Alekszandr Beljajev, a Leningrád Atomerőmű II-es kiépítés főmérnöke közölte, hogy a melegjáratás sikerrel zárult, a vizsgálatok igazolták, hogy az új blokk fő- és segédüzemi berendezései és technológiai rendszerei alkalmasak az üzemszerű működésre. A berendezések revíziója után engedélyezik az üzembe helyezés következő fázisát, a blokk úgynevezett fizikai indítását, amelynek során beemelik a reaktorba az üzemanyagot, majd újabb tesztelések sora veszi kezdetét, mielőtt először a hálózatra kapcsolnák a reaktort. Az ütemterv szerint a Leningrád Atomerőmű II. kiépítés 2-es blokkja 2021 első negyedévében kezdi  meg az termelést.

Paks II. első referenciablokkja, a Leningrád Atomerőmű II. 1-es egysége 2018 novemberében kezdte meg a kereskedelmi célú áramtermelést.