Fórumot tartottak a kapacitás-fenntartásról

2014.11.13. 7:00
Az Energetikai Szakkollégium „Hogyan készül Paks II? – Fórum az atomerőművi kapacitás-fenntartásról” címmel tartott rendezvényt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2014. november 12-én.

A fórumon előadást tartott Prof. Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos, aki bemutatta a hazai villamos energia ipar állapotát, kitért a kapacitás-fenntartás előzményeire, tájékoztatott beruházás aktuális feladatairól, a műszaki, biztonsági és finanszírozási paramétereiről. A kormánybiztos előadásában ismertette az engedélyezési folyamatok jelenlegi státuszát is.
 
Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója, Fichtinger Gyula teljes képet adott a rendkívül összetett engedélyezési folyamatokról, bemutatta az OAH ezen eljárásokban betöltött szerepét.

Az MVM Paks II. Zrt. részéről Nagy Sándor vezérigazgató ismertette a tervezett reaktortípus műszaki jellemzőit, a biztonsági rendszereket, a radioaktív hulladékkezeléssel kapcsolatos kötelezettségeket és lehetőségeket, illetve kitért a jelenleg is zajló magyar-orosz tárgyalásokra is.

Az előadásokat követően az előadók részletes válaszokat adtak a felmerült kérdésekre, amik a beruházás munkahelyteremtő képességétől a finanszírozás módjáig igen széles területet érintettek.
A rendezvényen mintegy 700-an vettek részt. A nagy érdeklődésre való tekintettel az épület aulájában élő közvetítés révén is figyelemmel kísérhették az érdeklődők a fórumot.

A program teljes ideje alatt a Jövőnk Energiája Interaktív Kamion is várta a vendégeket a helyszínen. Az országot 2009 óta járó, az atomerőművet és az atomenergiát, illetve az új blokkokkal kapcsolatos ismereteket bemutató kiállítást szintén sokan keresték fel a nap során.