Építési engedélyt kapott az 5. blokki reaktorépület és a nukleáris sziget hat épülete

2022.08.30. 20:33
A kiadott engedélyekkel teljesültek a Paks II. projekt második, létesítési fázisba lépésének engedélyezési feltételei.

Az Országos Atomenergia Hivatal 2022. augusztus 30-án kiadta  az ötös blokk reaktorépületére és az ún. nukleáris sziget további hat épületére vonatkozó építési engedélyeket. Ez a létesítési engedély megszerzését követően újabb komoly mérföldkő a beruházás életében, hiszen ezzel maradéktalanul teljesültek a projekt második fázisba lépésének engedélyezési feltételei (a társaság korábban megszerezte már az olvadékcsapdák és a reaktortartályok gyártási engedélyét is).


A reaktorépület a blokk főépülete, amely a reaktortartály, a fővízkör, a gőzfejlesztők, a kiégett fűtőelemek pihentetőmedencéje és az üzemzavari hűtést biztosító rendszerek, valamint kiszolgáló, segéd- és ellenőrző rendszerek elhelyezésére szolgál. A speciális, kettősfalú konténment kialakítású reaktorépület feladata, hogy a nukleáris energiatermelés során a környezetet ne érje kedvezőtlen hatás, és masszív kialakítása egyben biztosítja a technológiai rendszerek védelmét is a környezeti vagy emberi eredetű veszélyekkel szemben. 

Az 52,4 méter átmérőjű külső konténment vasbeton szerkezetű, magassága 72 m. A külső konténment változó, egyes helyeken több méter falvastagságú. A belső konténment 44 m belső átmérőjű, hengeres alapterületű épület, amelyet kupola zár le. A belső konténment falának vastagsága a hengeres részen 1,2 m. Az előfeszített vasbetonból készített falakat belülről 6 mm vastagságú szénacél burkolat fedi, amely biztosítja a konténment belső terének környezettől történő hermetikus elzárását.


Ugyanezen a napon építési engedélyt kapott további hat épület is a reaktorépület körül, amelyek a blokk úgynevezett „nukleáris szigetét” alkotják. Az épületekben kerülnek elhelyezésre a nukleáris energiatermelés reaktorépületben elhelyezkedő fő technológiai folyamatának kiszolgáló- és segédrendszerei, valamint az üzemeltetés irányítását és biztonsági felügyeletét biztosító rendszerek, vezénylők.  

A hat épület:

Az épületek a bennük lévő technológiai rendszerek biztonsági funkciói alapján biztonsági és földrengésvédelmi besorolást kaptak. Kialakításuk ezeknek megfelelően biztosítja a munkavállalók és a környezet védelmét a radioaktív sugárzás okozta hatásoktól, illetve a bennük lévő technológiai rendszerek megóvását a környezeti és emberi eredetű veszélyekkel szemben.