Emelt létszámmal folytatódik a Paks II. Akadémia keretében a szakemberképzés

2020.07.24. 11:27
Hat egyetem képez atomerőművi szakmérnököket, szakembereket a következő tanévben. A Paks II. Akadémia hallgatói keretszámát megemelték.

A Paks II. projektben várhatóan mintegy 8-10 ezer ember dolgozik majd. A Pakson létesítendő új VVER-1200-as atomerőművi blokkok tervezése, építése, üzemeltetése is rengeteg jól képzett szakembert igényel. A Paks II. Zrt. éppen ezért több formában is támogatja a jövő atomenergetikai szakembereinek képzését. Többek között a tanulmányi ösztöndíjprogram, a szakmai gyakorlat lehetősége és a Paks II. Akadémia is ennek szellemiségében jött létre. Ez utóbbi program keretében a Paks II. Zrt. anyagi támogatása mellett végezhető el az alapképzésre épülő atomerőművi üzemeltetési szakmérnök elnevezésű szakirányú továbbképzés. A Társaság a képzést hat intézménnyel – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, a Pécsi Tudományegyetemmel, a Debreceni Egyetemmel, a Pannon Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel és a Dunaújvárosi Egyetemmel – együttműködésben hozta létre. 

A képzés a hallgatók számára a megadott keretszámig térítésmentes. 


A Paks II. Akadémia első évfolyamán maximálisan kihasználták a keretszámot, összesen mintegy 100 hallgató képzését támogatta a Paks II. Zrt. A szak népszerűsége miatt a Társaság úgy döntött, bővíti a keretszámot. A következő tanévtől összesen 135 főnek lesz lehetősége térítésmentesen részt venni a programban.  További változás, hogy a képzésbe a következő tanévben bekapcsolódhatnak fizikusok, vegyészek is, atomerőművi üzemeltetési szakmérnök mellett szakember végzettség is szerezhető.

A Miskolci Egyetemen, a Debreceni Egyetemen és a Dunaújvárosi Egyetemen a 2020/2021-es tanév I. félévében kezdődik a képzés, míg a Budapesti Műszaki Egyetemen, a Pannon Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen a tavaszi szemeszterben indul ismét a Paks II. Akadémia. 


A legtöbb hallgatót, 40 főt, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem fogadja, a Dunaújvárosi Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen 25 fő a keret, a többi intézményben 15 fő végezheti el a Paks II. Zrt finanszírozásában a képzést.

A Paks II. Akadémia nemcsak egy képzés, hanem egy karrierút kezdete is lehet.  


A tervek szerint a következő években a Paks II. Akadémia keretében több száz atomerőművi üzemeltetési szakmérnököt, szakembert képeznek majd, akik az itt szerzett tudás birtokában erősíthetik a társaság szakembergárdáját.