Elkezdődött a reaktortartályok gyártása

2022.10.03. 9:13
A szükséges engedélyek birtokában elindult az új paksi blokkok reaktortartályainak gyártása Oroszországban.

Újabb fontos állomásokhoz érkezett el a Paks II. projekt, megkezdődött az atomerőművek szíveként is emlegetett reaktortartályok gyártása – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook oldalán. Ahogy minden más hosszú gyártási idejű berendezés, úgy a reaktortartály gyártását is külön engedélyhez kötik a jogszabályok. 

A reaktortartály az atomerőmű alapberendezése, az „atomerőmű szíve”, ebben zajlik a szabályozott láncreakció. Az itt keletkezett hő alakul át mozgási, majd villamos energiává.

A gyártás indítását minden esetben audit előzi meg. Így volt ez a reaktortartály esetében is: a magyar szakemberek a helyszínen győződtek meg arról, hogy minden szükséges feltétel adott a munka megkezdéséhez. 

A reaktortartályt, amely 330 tonna tömegű és több mint 11 méter magas, Oroszországban gyártják mintegy 36 hónap alatt, orosz és magyar szakemberek folyamatos kontrollja mellett. 

A reaktortartályokat vízi úton szállítják majd Paksra. Beemelésük, beszerelésük rendkívüli pontosságot igényel, a legnagyobb tűrés vízszintes irányban nem haladhatja meg az egytized millimétert. A szintén hosszú gyártási idejű berendezések közé tartozó olvadékcsapdák gyártása augusztus végén kezdődött el. 

Az olvadékcsapda az egyike azoknak a biztonságnövelő műszaki megoldásoknak, amelyek a Pakson is épülő, továbbfejlesztett harmadik generációs VVER-1200-as blokkokat jellemzi.

A paksi telephelyen is nagy lendülettel folyik a munka, zajlanak a talajelőkészítési munkák. Az első betonelemek 2023 őszén kerülnek helyükre, a reaktorok pedig 2030-ra bekapcsolódnak az áramellátásba.