Az OAH kiadta az engedélyt a talajszilárdítás kivitelezéséhez

2022.06.11. 12:14
Az engedély alapján a létesítéshez kapcsolódó fontos területelőkészítési tevékenység kezdhető meg.

Az Országos Atomenergia Hivatal 2022. június 10-én építési engedélyt adott a Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges talajszilárdítás kivitelezéséhez. A talajszilárdítással az 5. és 6. blokk nukleáris biztonság szempontjából fontos épületei és építményei alatti talaj megerősítése fog megtörténni, a nemzetközi gyakorlatban is alkalmazott és bevált technológiával. A talajszilárdítás célja az, hogy a szilárdított talajra épülő épületek és építmények megkövetelt állékonysága és földrengésállósága biztosított legyen. 

A talajszilárdításra vonatkozó engedély megszerzése fontos mérföldkő a projekt sikeres előrehaladásában.  

Az Országos Atomenergia Hivatal május 26-án kiadta az új paksi blokkok létesítéséhez szükséges résfal építési engedélyét. Ez is az egyik kulcsengedély, amely az atomerőmű-projekt második, építési fázisába lépéséhez szükséges. 

Az elmúlt hetekben a felvonulási területre vonatkozóan három raktárépület és két raktározási terület építési engedélyét is megkapta a Paks II. Zrt. 

Az Országos Atomenergia Hivatal a személyi szükségletek 2.10 jelű anyagraktárának terveit, a színesfémek, fűtési, gépészeti, szellőzési szerelvények 2.4 jelű raktárának dokumentációját, valamint az általános vegyszerek 2.5 jelű raktárának építésiengedély-kérelmét hagyta jóvá, emellett kiadta az engedélyt a nehéz-tehergépjárművek 2.1 jelű kirakodási és raktározási területére és 3.3 jelű szabadtéri gyártási és raktározási területre is.