Az Európai Bíróság elutasította Ausztria keresetét a paksi bővítéssel kapcsolatban

2022.11.30. 14:04
Négy éve kezdeményezett eljárás zárult le a hazánk számára kedvező döntéssel, amely kimondta, hogy a beruházás megfelel az uniós normáknak.

– Nagy győzelem Magyarország energiaellátásának biztonsága szempontjából az Európai Unió Bírósága által hozott döntés – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter annak kapcsán, hogy a bíróság elutasította Ausztria Paks II.-vel kapcsolatos keresetét. 

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy egy négy éve kezdeményezett eljárás zárult le a mostani, hazánk számára kedvező döntéssel. Ausztria azt követően perelte be az Európai Bizottságot, miután az uniós testület engedélyezte Magyarország azon tervét, hogy két új reaktort építsen Pakson a Roszatom atomenergia-konszern segítségével. Az uniós testület 2015-ben vizsgálatot indított annak tisztázására, hogy a paksi erőmű bővítésének finanszírozása megfelel-e az Európai Unió szabályozásának. A bizottság 2017. március elején jóváhagyó döntést hozott. Ausztria ezt a jóváhagyást támadta meg 2018-ban az uniós bíróságon, azt állítva, hogy az atomenergia egyrészt nem fenntartható energiaforrás, másrészt nem is ad helyes választ a klímaváltozásra.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: hazánk kényesen ügyel arra, hogy a paksi beruházás megfeleljen a lehető legszigorúbb környezetvédelmi és egyéb szakmai követelményeknek, hiszen nyilvánvalóan a biztonság a legfontosabb kérdés egy atomerőmű építésekor. Szavai szerint az Európai Bíróság most megerősítette, hogy az engedélyezési folyamat megfelel az uniós normáknak és a beruházás finanszírozása is összhangban van az európai szabályokkal. – Mind engedélyezési, mind a pénzügyi szempontjából az Európai Bíróság pecsétje rajta van a paksi beruházáson – fogalmazott.

A Törvényszék mostani döntésével megerősítette, hogy a két új paksi blokk üzembe lépése nem torzítja a piacot és nem gátolja a megújuló energiaforrások alkalmazását. Az indoklásban emlékeztettek arra, hogy minden ország maga határozhatja meg energiamixét és nem kötelezhető alternatív energiaforrások támogatására.


– Az EU ugyan nem szankcionálja a nukleáris szektort, de akadnak, akik gátolnák a beruházásunkat. Őket arra kérjük, hogy ne akadályozzák a Paks II. projektet, hiszen ez a magyar energiaellátás biztonságának és a magyar gazdaság növekedésének a hosszú távú garanciáját jelenti – mutatott rá a külgazdasági és külügyminiszer. – Örülünk, hogy ma az Európai Bíróság előtt győzelmet tudtunk aratni – tette hozzá.