Az Euratom Ellátási Ügynökség aláírta az üzemanyag-szállítási szerződést

2015.04.20. 6:00
Jóváhagyólag aláírta a Magyarország és Oroszország által megkötött nukleárisfűtőanyag-szállítási szerződést az Európai Bizottság Euratom Ellátási Ügynöksége (ESA). A magyar kormány és az Európai Bizottság közötti konstruktív tárgyalásokat követően ezzel lezárult az új paksi blokkok üzemanyag-ellátásával összefüggő egyeztetés, az Európai Bizottság erről hétfőn hivatalos levélben értesítette a magyar kormányt.

A Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartásának előkészítése zavartalanul és bármiféle késedelem nélkül folytatódik, az új blokkok építése a tervek szerint 2018-ban kezdődhet meg. Magyarország három szerződést kötött Oroszországgal az atomerőmű megépítésére, az üzemeltetés támogatására, illetve az atomerőmű nukleáris fűtőanyaggal való ellátására. Az uniós testület az utóbbi dokumentumhoz adta meg teljes hozzájárulását, az Euratom-egyezmény értelmében ugyanis az üzemanyag-ellátási megállapodásnak nem két, hanem három aláírója van: a vásárló és az eladó mellett az Euratomnak is szignálnia kell.
Az Európai Bizottság döntése megerősíti, hogy a Paksi Atomerőmű új blokkjainak létesítése kapcsán Magyarország és az Európai Unió számára is kedvező, az ellátás-biztonsági, műszaki, gazdasági szempontokat figyelembe vevő megállapodás született. A szerződés aláírása egyaránt hozzájárul Európa biztonságos energiaellátásához és Magyarország energiafüggetlenségének növeléséhez. A Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartása a legszigorúbb biztonsági követelményeknek megfelelően garantálja a versenyképes árú, károsanyag-kibocsátástól mentes villamosenergia-termelést a régióban.