Az atomenergia térnyerésére számít az IEA

2023.01.17. 12:09
Az atomenergia és a megújuló energiaforrások 2050-re kiszoríthatják a fosszilis tüzelőanyagokat – írja legfrissebb tanulmányában az IEA.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) Energy Technology Perspectives 2023 című jelentése szerint, ha a világ továbbra is azon az úton halad, hogy a globális átlaghőmérsékletet az iparosodás előtti szinthez képest 1,5°C-kal stabilizálja, 2050-re a nukleáris és a megújuló energiaforrások kiszoríthatják a fosszilis tüzelőanyagok nagy részét.

A jelentés „nettó nulla kibocsátású forgatókönyve” szerint a fosszilis tüzelőanyagok aránya a 2021-es csaknem 80%-ról 2050-re 20% alá zuhan. Az atomenergia, amely ma a globális áramellátás körülbelül 5%-át teszi ki, 2021 és 2050 között megduplázódik és 12%-ra emelkedik.

A tanulmány megállapítja, hogy a tiszta energiát hasznosító technológiák közelmúltbeli gyors növekedése ellenére a világ energiaellátása még mindig túlnyomórészt fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodik.

A jelentés szerint az említett energetikai technológiák átlagos élettartamát tekintve a nukleáris energia a legkedvezőbb a 60 évet meghaladó élettartammal, a második helyen a vízenergia áll 50 évvel, a szén és a biomassza pedig 40 évvel. A napenergia, a tengeri szélerőművek és a szárazföldi szélerőművek körülbelül mindössze 25 évig működnek. Az építési idejük viszont lényegesen rövidebb.

Az IEA jelentése megerősíti azokat a kutatási eredményeket, amelyek azt igazolják, hogy az atomenergia szén-dioxid-kibocsátása minimális, körülbelül 15-50 gramm szén-dioxid kilowattóránként (gCO2/KWh).


Összehasonlításképpen a London School of Economics adatait idézik, eszerint a gázerőmű átlagos karbonlábnyoma 450 gCO/KWh, a széné pedig 1050 gCO/KWh.

A tanulmány a tisztaenergia-gyártásban foglalkoztatottak számának jelentős emelkedését prognosztizálja, illetve arra is kitér, hogy kulcskérdés lesz a technológiákhoz – például napelemekhez – szükséges ásványok bányászata, mert ezek „kevés országban koncentrálódnak”.