A Pakson épülő atomerőmű is téma volt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség konferenciáján

2024.07.02. 13:53
Az üzemelő blokkok több mint negyven évnyi tapasztalatát is felhasználják a Paks II. projektben – hangzott el Bécsben.

A Paks II. Atomerőmű humánerőforrás-menedzsmentje is téma volt az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökség rendezvényén Bécsben. A nukleáris tudásmenedzsmentről és az emberi erőforrások fejlesztéséről szóló nemzetközi konferencia nyitó napján Griljov Róbert, a társaság ügyvezető igazgatója arról beszélt, milyen válaszai vannak a cégnek a humánerőforrás-menedzsment és a szakemberképzés területén felmerülő kihívásokra. Az igazgató kitért arra, hogy az Európai Bizottság 2017-es döntése értelmében jogilag és funkcionálisan el kellett különíteni a négy blokkot üzemeltető MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-t és a két új egységet építő Paks II. Zrt.-t – ezt a döntést figyelembe véve kell gondoskodni a megfelelő személyzetről. 

Griljov Róbert kiemelte, hogy a két társaság közösen finanszírozza az iparági középfokú oktatás fontos bázisának számító ESZI Energetikai Technikum és Kollégiumot, beszélt a 2019 óta tartó egyetemi együttműködésről és bemutatta a cég által kínált életpályamodellt is. Szó esett a társaságnál fejlesztett, folyamatosan bővülő tudásbázisról is.

– Paks II.-nek is támaszkodnia kell az üzemelő blokkokon szerzett több mint negyven év tapasztalatra, és legalább ugyanilyen lényeges, hogy kapcsolódjunk a nemzetközi nukleáris színtérhez. Ez utóbbi miatt is fontos számunkra ez a most megrendezett szimpózium – mondta el Griljov Róbert, hozzátéve: úgy látja, hogy az iparág világszerte ugyanazokkal a kihívásokkal szembesül. Az ötnapos konferenciát Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója nyitotta meg, aki üdvözölte a nukleáris ipar megítélésében történő pozitív változásokat, és azt, hogy számos ország dönt úgy, hogy felgyorsítja atomerőmű-projektjeit. Ehhez azonban a befektetések és a politikai akarat mellett tudásra és munkaerőre is szükség van – szögezte le.