A Paks II. Zrt. megkapta a résfal építési engedélyét

2022.05.26. 14:10
A kiadott engedély fontos lépés az új atomerőművi blokkok létesítésének megkezdéséhez.
Résfal teszt munkálatok az új blokkok helyszínén. Fotó: Paks II. Zrt.

Az Országos Atomenergia Hivatal május 26-án kiadta az új paksi blokkok létesítéséhez szükséges résfal építési engedélyét. Ez az egyik kulcsengedély, amely az atomerőmű-projekt második, építési fázisába lépéséhez szükséges.

A résfal feladata, hogy a talajvíz csak kontrolláltan és minimális mértékben juthasson be a munkagödörbe. Emellett megakadályozza, hogy lecsökkenjen a talajvíz szintje, ami az üzemelő négy blokk miatt kiemelten fontos. Ez a föld alatti betonfal 1 méter széles, 32 méter mély lesz, az 5-6. blokkokat veszi majd körbe téglalapszerűen, hossza 2,5 km.


– Fontos lépést tettünk a paksi építkezés megkezdése felé – közölte a hír kapcsán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, a kormány Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tagja. Hozzátette: a következő évek többek közt az energiaellátás válságáról fognak szólni. Így azok az országok lesznek biztonságban, akik a felhasznált energia minél nagyobb részét maguk tudják előállítani. – Ezért kulcskérdés Paks II. – szögezte le Szijjártó Péter.