A Paks II. beruházás felpörgeti a gazdasági növekedést

2014.02.24. 17:46
Az évszázad beruházása a Paksi Atomerőmű két új blokkjának felépítése: a projekt számos gyártó- és szolgáltató vállalatnál, valamint a szükséges szakmai utánpótlás-képzés révén az oktatásban is jelentős számú munkahelyet teremthet, több tízezer ember megélhetését biztosítva. Megkezdődött a lehetséges hazai beszállítók, alvállalkozók körének azonosítása, eddig közel 400 cég jelentkezett, hogy hozzájáruljon az akár 40 százalékos hazai beszállítói arányhoz. A lakosság több mint háromnegyede támogatja a már működő atomerőművet és az azonosított hazai vállalkozások vezetői egyöntetűen támogatják az új blokkok létesítését.

A lakosság több mint háromnegyedének támogatásával üzemelő Paksi Atomerőmű ma Magyarországon a legpiacképesebb villamosenergia-termelő, a magyar áramtermelés több mint felét adja, és segít megfizethető szinten tartani a villamos energia árát. A Paksi Atomerőműben a hálózatra kapcsolása óta megtermelt villamos energia mennyisége épp a napokban érte el a 400 TWh értéket, amely megfelel a teljes magyar lakosság 35 évnyi villamosenergia-felhasználásának. Az atomerőműben megtermelt villamos energia hazánkban messze a legolcsóbb, és ez az újonnan megépítendő blokkok esetében is így marad majd.
 
 „Az új blokkok létesítésével kapcsolatban az orosz fél vállalta, hogy akár 40%-os magyar beszállítói arányt garantál. A gyakorlatban ez a hazai vállalatok árbevétel-növekedését eredményezi, amely az 1200 milliárd forintot is meghaladhatja, és természetesen számottevő adóbevételt jelent az államháztartás számára. A jelentős gazdaságélénkítő hatás mellett a beruházás 8-9 ezer új munkahelyet teremt. A Paksi Atomerőmű jelenleg is a térség legnagyobb munkáltatója, amely közvetve több tízezer ember megélhetését biztosítja. Tolna megyében részben a létesítmény működésének betudhatóan a munkanélküliségi ráta majd 50 százalékkal alacsonyabb az országos átlagnál” - mondta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter.

„A Paksi Atomerőmű jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az MVM Csoport a hazai és regionális energetikai piac sikeres, meghatározó és eredményes szereplője legyen,” mondta Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója. „A társaságcsoport az elmúlt négy évben 500 milliárd forint, vagyis az új blokkok létesítési költsége mintegy hatodának megfelelő összegű adó, járulék és osztalék befizetésével járult hozzá a költségvetéshez, így a magyar gazdaság növekedéséhez. Egy ilyen volumenű beruházás megvalósítására hazánkban egyedül az MVM Csoport képes, hiszen a megfelelő cégméret mellett több évtizedes tapasztalattal rendelkezünk atomerőmű építésében és üzemeltetésében is.”
 
A 60 éves tervezett élettartamú új atomerőművi blokkok létesítésével a 2030-as években kiöregedő négy paksi blokk leállítása után is hosszú távon biztosított lesz a megfizethető, biztonságos, környezetbarát villamos energia. A két új blokk tervezett összkapacitása 2400MW.
 
„Az elmúlt hónapokban több vidéki nagyvárosban és Budapesten is tartottunk tájékoztató programokat a hazai kis-, közepes és nagyvállalatok képviselőinek. Megkezdtük a lehetséges hazai beszállítók, alvállalkozók azonosítását, közel 400 cég jelentkezett, hogy hozzájáruljon az akár 40 százalékos hazai beszállítói arányhoz,” mondta Nagy Sándor, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója. „Az új atomerőművi blokkok létesítése több ezer magasan képzett szakember és további több ezer szakmunkás számára teremthet munkalehetőséget. A világszerte elismert magyar nukleáris szakemberekkel, oktatókkal közösen kidolgoztuk a szakképzéssel és szakirányú felsőoktatással kapcsolatos terveket is, hogy a következő évtizedekben is legyen elegendő, tapasztalt hazai mérnök a létesítéshez és üzemeltetéshez.”
 
A huszonegyedik század legnagyobb magyarországi beruházása máris megmozgatta a gazdaságot, a vállalkozások döntő többsége konkrét beszállítói, üzleti lehetőséget lát a projektben, és felkészültnek tartja magát a részvételre. A „Jövőnk Vállalkozása” beszállítói tájékoztató programsorozat 388 résztvevője kivétel nélkül úgy nyilatkozott: szükséges a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartása, és az új atomerőművi blokkok létesítése összességében hasznos a magyar gazdaság számára.
 
Az MVM Paks II. Zrt. felméri a vállalkozások szakmai teljesítőképességét, megvizsgálja a rendelkezésre álló minősítéseket, minősítési rendszereket, ellenőrzi a szükséges jogi és műszaki feltételek meglétét, a rendelkezésre álló humán erőforrást, az alvállalkozói kapcsolatokat, az elért szakmai teljesítményeket, referenciákat. A társaság segít a hazai vállalkozásoknak felkészülni a nukleáris beszállítói minősítés megszerzésére is – ebben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával és a Magyar Mérnöki Kamarával kialakított, máris eredményesnek bizonyult együttműködésre is épít. A tájékoztató programokon résztvevő, a kérdőívet kitöltő vállalkozások kétharmada egyébként már rendelkezik energetikai tapasztalattal, míg 33 százaléka új szektorban bővítené üzleti lehetőségeit.
 
A jelentkező cégek 85 százaléka úgy gondolja, felkészült a beruházásban való részvételre, és a válaszadók 88 százaléka szerint a tájékoztató program segítette a felkészülést. Az érdeklődő vállalatok több mint 90 százaléka gondolja, hogy a beszállítói találkozó után pontosabban látja, hol, milyen területeken kell fejlesztéseket végrehajtania ahhoz, hogy részt vehessen az új atomerőművi blokkok létesítésében. Az országos átlagot messze meghaladva, tízből majdnem kilenc társaság munkavállalói beszélnek angolul, ami a nemzetközi kivitelezői környezetben elengedhetetlen lesz.
 
A beruházás gazdasági-társadalmi jelentőségét jól mutatja a működő blokkok létesítése: az atomerőmű építése előtt Paks község lakossága alig 13 ezer volt, ma az azóta városi rangra emelt településen több mint 20 ezren laknak. Tolna megyében a jövedelmek is magasabbak: 215 000 forint a bruttó átlagkereset, döntően a Paksi Atomerőmű miatt – a dél-dunántúli régióban a bruttó átlagbér csupán 190 298 Ft. Gazdaságélénkítő szerepe lesz annak is, hogy az új blokkok létesítésén és majdani üzemeltetésén dolgozók fizetőképes kereslete számos szolgáltatónak és vállalkozásnak nyújt megélhetést.
 
Az atomerőmű hosszú évek óta kiemelt figyelmet szentel a térség fejlesztésére is, 2011-ben külön szervezetet hozott létre ennek koordinálására. A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány 2011-2014 között évente 500 millió forinthoz jut az alapító MVM Paksi Atomerőmű Zrt-től. Alapítása óta mintegy 1,45 milliárd forintot ítélt oda a pályázóknak, ezek a támogatások összesen 10 milliárd forint fejlesztést generáltak az érintett térségekben.