A negyven százalékot is meghaladta az áramimport decemberben

2021.01.07. 13:47
Meghaladta a 40 százalékot az áramimport aránya a magyarországi felhasználásban december legnagyobb fogyasztású napján.

Az itthon termelt áram messze nem volt elég az év utolsó hónapjaiban sem a hazai igények kielégítésére. Az import villamos energia aránya a magyarországi felhasználásban tartósan 30 százalék körül van, december legnagyobb fogyasztású napján pedig a 40 százalékot is meghaladta, írta meg a Magyar Nemzet a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) adatai alapján. A magas import oka, hogy a késő őszi és a téli, szélcsendes és sokszor ködös, sötét hetekben-hónapokban – amikor sem a szélerőművek, sem a napelemek nem termelnek – az időjárásfüggő termelés ellátásbiztonsághoz való hozzájárulása nem jelentős. A hónap harmadik hetében közel nyolcvannyolcszor annyi áramot termeltek nukleáris, mint megújuló alapon.

A tiszta villamosenergia-termelés feladata így decemberben is csaknem kizárólag a Paksi Atomerőműre hárult.


A csúcsterhelés 6927 MW volt, ezt december 15-én, délután fél 5-kor regisztrálta a Mavir. Ebben az időpontban a megújuló energiaforrások közül a naperőművek nem termeltek, a szélerőművek 138 MW-ot adtak, az atomerőmű bruttó teljesítménye 2032 MW volt. A határainkon túlról 2822 MW-ot kellett importálni, ami a csúcsterhelés 40,7 százalékát jelenti. 

A Magyar Nemzet hasábjain az is olvasható, hogy tavaly ugyan nem dőlt meg az áramfogyasztási rekord – részben a járvány, illetve amiatt, hogy egyszer sem kellett nyáron hőségriadót elrendelni –, de a téli csúcsigény december 3-i, 7095 MW-os értéke alig maradt el a 2019 utolsó hónapjában regisztrált 7105 MW-tól. Az áram iránti igény növekedésére továbbra is számítani lehet, hiszen mind több elektromos berendezést használunk, amelyek számosságát nem kompenzálja teljes egészében az, hogy egyre hatékonyabb az energiafelhasználásuk.

90% feletti teljesítménykihasználás Pakson

A harmadik legeredményesebb évét könyvelhette el a termelés szempontjából a Paksi Atomerőmű 2020-ban – hangzott el nemrég a PaksFM műsorában. Az atomerőmű éves teljesítménykihasználási tényezője 90% felett volt az elmúlt évben.