A Duna paksi oldalán folytatódnak a lakossági fórumok

2015.04.08. 6:00
Az MVM Paks II. Zrt. 2015. március 17-én lakossági fórumsorozatot kezdett a Paks környékén lévő 40 településen. A rendezvények témái a beruházás aktuális állapota, a környezetvédelmi engedélyezés folyamata, a Környezeti Hatástanulmány, valamint a paksi közmeghallgatás, amelyre május 7-én kerül sor. A Duna kalocsai oldalán tartott 20 fórum után a rendezvénysorozat a paksi oldalon folytatódik.

A Társaság március 17. és április 7. között a kalocsai járás 20 településén (Kalocsa, Foktő, Dusnok, Fajsz, Bátya, Uszód, Dunaszentbenedek, Géderlak, Ordas, Dunapataj, Hajós, Miske, Drágszél, Homokmégy, Szakmár, Öregcsertő, Újtelek, Harta, Dunatetétlen, Solt) tartott lakossági fórumot, amelyeken összesen több mint 1300 érdeklődő jelent meg. A rendezvényeken Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos tartott előadást az új atomerőművi blokkok létesítését szolgáló projektről, az engedélyezési folyamatokról, és a Környezeti Hatástanulmány részleteiről, majd az érdeklődők kérdéseire a kormánybiztos, a Kormány képviseletében jelen lévő államtitkár és az MVM Paks II. Zrt. vezetői válaszoltak.  
A fórumok mindegyikén felmerült a kalocsai Duna-híd kérdése, valamint kiemelt témák voltak a biztonság és a blokkok hűtése. A részletes válaszok, valamint az azokat megelőző szemléletes előadás révén az érdeklődők részletes tájékoztatást kaptak a beruházást érintő kérdésekről.
 
A fórumsorozat április 8. és április 23. között a Duna paksi oldalán folytatódik további 20 településen (Dunaföldvár, Németkér, Bölcske, Madocsa, Gerjen, Dunaszentgyörgy, Bogyiszló, Fadd, Szekszárd, Tolna, Fácánkert, Szedres, Tengelic, Kajdacs, Sárszentlőrinc, Pusztahencse, Nagydorog, Györköny, Pálfa, Bikács).
 
A tájékozódásra a fórumok előtt és után is lehetőség kínálkozik. A környezetvédelmi engedélyezés teljes dokumentációja megtalálható az MVM Paks II. Zrt. honlapján, illetve a lakossági fórumokon minden település polgármestere kap egy példányt a közérthető összefoglaló nyomtatott változatából, ami az önkormányzatoknál ezt követően bárki számára elérhető. A tájékoztatósorozat után, 2015. május 7-én, 17:00-kor kerül sor a hivatalos közmeghallgatásra Pakson, a Csengey Dénes Kulturális Központ Színháztermében.