40 lakossági fórumot tartott az MVM Paks II. Zrt. a Környezeti Hatástanulmányról

2015.04.24. 6:00
Az MVM Paks II. Zrt. március 17-én, Kalocsán indította el lakossági fórumsorozatát a környezetvédelmi engedélyezés kapcsán. A Paks környezetében lévő 40 települést érintő rendezvénysorozat április 23-án, Bikácson zárult, egy további paksi lakossági fórumra május 4-én, a hivatalos közmeghallgatásra május 7-én kerül sor.

Az új atomerőművi blokkok létesítéséért felelős projekttársaság és a tulajdonosi jogokat gyakorló Miniszterelnökség március 17. és április 23. között a Paks környezetében lévő 40 településén (Kalocsa, Foktő, Dusnok, Fajsz, Bátya, Uszód, Dunaszentbenedek, Géderlak, Ordas, Dunapataj, Hajós, Miske, Drágszél, Homokmégy, Szakmár, Öregcsertő, Újtelek, Harta, Dunatetétlen, Solt, Dunaföldvár, Németkér, Bölcske, Madocsa, Gerjen, Dunaszentgyörgy, Bogyiszló, Fadd, Szekszárd, Tolna, Fácánkert, Szedres, Tengelic, Kajdacs, Sárszentlőrinc, Pusztahencse, Nagydorog, Györköny, Pálfa, Bikács) tartott lakossági fórumot, amelyeken összesen több mint 2700 érdeklődő jelent meg. A rendezvényeken Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos tartott előadást az új atomerőművi blokkok létesítését szolgáló projektről, az engedélyezési folyamatokról, és a Környezeti Hatástanulmány eredményeiről. A részletes, szemléletes tájékoztatást követően az érdeklődők kérdéseire a kormánybiztos, a Kormány képviseletében jelen lévő államtitkárok és az MVM Paks II. Zrt. vezetői válaszoltak. 
A Duna kalocsai oldalán rendezett fórumokon rendszeresen felmerült a kalocsai Duna-híd kérdése, amelyet a lakosok a beruházásban való aktív részvétel fontos feltételének tartanak, valamint visszatérő téma volt a biztonság és a blokkok hűtése. A paksi oldalon a kérdések szintén a biztonság és a hűtés témája köré összpontosultak, de gyakori téma volt a kiégett fűtőelemek és radioaktív hulladékok kezelésének, tárolásának, további hasznosításának módja, valamint az atomerőművel kapcsolatos támogatási rendszer, a szakképzés, és a Paks környéki településeken található szálláslehetőségek hasznosítása a beruházás kapcsán.
 
A Paks környezetében lévő 40 település után a városban is sor kerül lakossági fórumra május 4-én, majd a hivatalos közmeghallgatást május 7-én 17:00 órától tartja szintén Pakson az illetékes hatóság, a Baranya Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya. Mindkét rendezvény helyszíne a Csengey Dénes Kulturális Központ.