Szinergia magazin

2020 januárjában új magazint indított útjára a TelePaks Televízió. A Szinergia magazin nyomon követi a Paks II. projektet. Az egyes epizódokban az atomerőmű-építés előrehaladásáról, a beruházás aktualitásairól, fontos momentumairól számol be a TelePaks. A Szinergiát a Tolnatáj Televízió és a Kalocsa Tv is műsorra tűzi hónapról hónapra.
2023. szeptember

Különösen a nyári időszakban kiemelt figyelem övezi az atomerőművek működéséhez szükséges hűtővíz kérdését – ezzel is nagy körültekintéssel foglalkoznak a szakemberek. A Paks II. projekt keretében bővítik a meglévő hidegvíz-csatornát és egy új melegvíz-csatornát építenek csúcshűtőkkel. Erről is számos részletet bemutat a Szinergia magazin szeptemberi adása.

2023. augusztus

Lezárult a Paks II. projekt előkészítő szakasza, a beruházás az építkezés szakaszába lép – ez volt a Szinergia magazin augusztusi adásának témája. A finanszírozási szerződés után a kivitelezésre vonatkozó szerződés módosítása is megtörtént – ennek ünnepélyes aláírása után tartott sajtótájékoztatót Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

2023. július

A július a résfalazásról szól a Paks II. projektben. Az építési területen végzett munkák mellett a nemzetközi együttműködésről is beszél az adásban Rákóczi Péter, a Paks II. Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója.

2023. június

Újabb nemzetközi szakmai program házigazdája volt a Paks II. Atomerőmű Zrt. A Budapesten tartott a CAMP Code Application and Maintenance Program konferencián több mint száz nukleáris szakember vett részt. A Szinergia magazin visszatekint a Vár a megye és a paksi Város napja rendezvényekre is, ahol az érdeklődők találkozhattak a Paks II. projektet ismertető sátorral. Szó esik a társaság által hirdetett Energiamixer pályázatról, a TámogAtom sorozat újabb epizódjában pedig egy ordasi fiatal mérnök beszél arról, hogy mit vár az új atomerőmű építésétől.

2023. május

A Szinergia ezúttal az Akkuyuban készült összefoglalóval kezdődik, de szó van benne az új blokkok manőverezőképességéről és a magazin beszámol a Paks II. Tudásmenedzsment Akadémia legutóbbi előadásáról is. Végezetül a TámogAtom sorozat Pata Jenő Gábor géderlaki plébánossal készült epizódját láthatják.

2023. április

Nemzetközi összefogásban, a más országokban és üzemeltetőknél összegyűlt tapasztalatokat felhasználva épül a két új atomerőművi blokk Pakson. A Paks II. Zrt. ennek érdekében a nemzetközi szakmai párbeszédnek is aktív résztvevője. Ugyancsak rendszeres résztvevője a társaság a tavaszi és őszi állásbörzéknek. A magazin két nemzetközi konferenciára és egy budapesti, illetve egy pécsi állásbörzére kalauzolja a nézőket.

2022. október

Az elmúlt hetekben több nemzetközi fórumon is az atomenergia fontosságáról beszélt Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség bécsi közgyűlésén, majd a Türk Energiatanács ülésén vett részt, október végén pedig Washingtonban beszélt arról, hogy az atomenergia az ellátásbiztonság záloga és hosszútávú megoldást kínál az Európát sújtó energiaválságra.

 

2022. szeptember

A területen zajló munkálatokból is látszik, hogy új, a korábbinál intenzívebb szakaszához érkezett a Paks II. beruházás. A projekt számos kulcsfontosságú engedélyt kapott meg a nyár folyamán. Az Országos Atomenergia Hivatal kétéves, összetett felülvizsgálat eredményeként augusztus 25-én adta ki a Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokkjának létesítési engedélyét. 

 

2022. augusztus

Az elméleti tudáshoz gyakorlati ismereteket ad a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja. A Társaság minden évben lehetőséget biztosít egyetemisták számára, hogy a cégnél végezzék szakmai gyakorlatukat. Sokszor ez az első lépcső ahhoz, hogy a hallgatók tanulmányaik végeztével a Paks II. Zrt.-nél kezdhessék el karrierjüket. 

2022. július

A törökországi Akkuyuban egyidejűleg négy VVER-1200 blokkj épül. A tervek szerint az első 2025-ben kezdheti meg a kereskedelmi üzemét, ezt követően pedig évente fogják átadni az egyes egységeket. A monumentális építkezésre sajtóutat szervezett az építő Roszatom Nuklear vállalat, a csoport tagja volt a TelePaks két fős stábja is.

2022. június

A magazin első részében Süli János, a Külgazdasági és Külügyminisztérium paksi beruházásért felelős államtitkára tájékoztat az erőműbővítés jelenlegi állásáról. Ezt követően rövid összefoglalót láthatnak a Paks II. Zrt. családi napjáról, amit két év kihagyás után az Ürgemezei strandon tartottak meg. 

2022. május

Elkészült a paksi tárca nélküli miniszter szakmai csapatának a hiánypótló éves jelentése a 2021. év energetikai eseményeiről. A kiadványról is szó volt a májusi Szinergiában, ahol dr. Hugyecz Attilával, a Paksi Atomerőmű Kapacitásának Fenntartásáért Felelős Államtitkárság főtanácsadójával beszélgetett Dallos Szilvia.

2022. április

A Paks II. Zrt. egyedi tervezésű standja is ott volt a tavaszi egyetemi állásbörzéken. Nemcsak az egyetemeken volt lehetőség megismerkedni a projekten dolgozó szakemberekkel, erre szolgál a Paks FM műsorán április közepétől hetente hallható #mipakskettesek rádióműsor is. Az áprilisi Szinergiában szó esik még arról a virtuálisvalóság-alkalmazásról is, amelynek köszönhetően az érdeklődők szó szerint képet kaphatnak az új blokkokról.

2022. március

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Tolna megyei elnöksége a magyar tudomány kategóriában Lenkei Istvánnak, a Paks II. Zrt. vezérigazgatójának ítélte a Tolna Megyei Prima díjat, az atomenergetika területén végzett munkája elismeréseként. Erről szól a márciusi Szinergia magazin.

2022. február

A Paksi Atomerőmű 2021-ben is a hazai energiaellátás megbízható pillére volt, a Paks II. projektben jelentős lépések történtek a két cég közös céljának, a legolcsóbb, legtisztább, legfenntarthatóbb energiatermelést biztosító nukleáris kapacitás fenntartása érdekében. Az elmúlt év eseményeiről, eredményeiről Süli János, a két új blokk megvalósításáért felelős miniszter, Pekárik Géza, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója és Lenkei István, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója adtak tájékoztatást.

2021. december

Az adásban szó esik arról, hogy a Tolna Megyei Kormányhivatal dolgozói előadást hallgathattak meg a Paks II. beruházásról. A Szinergia beszámol arról is, hogy az interaktív tájékoztató kamion idei körútja a végéhez érkezett és arról is, hogy William D. Magwood, az OECD NEA vezetője Budapesten járt.

2021. november

Szinergia című gazdasági magazin vendége dr. Becskeházi Attila államtitkár volt, aki a Paks II. projekthez köthető térségfejlesztésről beszélt.

2021. október

A Paks II. beruházáshoz Jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul, közút- és vasút-, valamint infrastruktúra-fejlesztés. A közutak fejlesztésére 185 milliárd forintos keret szolgál, a Paksra vezető utak mindegyike megújult, a Mezőfalva–Paks vasúti szárnyvonal felújítása megtörtént. Kiemelt feladat, hogy biztosítsák a beruházásra érkezők számára megfelelő a lakhatási feltételeket, alapellátást. Egyebek mellett ezekről a témákról tájékozódhatnak a Szinergia októberi adásában. A műsor vendége Dr. Becskeházi Attila államtitkár.

2021. szeptember

Mozgalmasan indul az ősz a Paks II. projekt életében. Egyre több épület létesítési munkái zajlanak az új atomerőművi blokkok felvonulási területén, közben szeptemberben ismét meghirdette a cég tanulmányi ösztöndíj pályázatát. Megjelent a társaság saját lapjának legfrissebb száma is, amelyben többek között beszámolnak a kollégáik mindennapjait bemutató új, #mipakskettesek című honlaprovatról.

2021. augusztus

Ebben az évben is sok egyetemista töltötte, tölti szakmai gyakorlatát a két új atomerőművi blokk építésén dolgozó cégnél. A Paks II. Zrt. nagyon népszerű a fiatalok körében, mert kihívást jelent számukra, hogy egy ilyen horderejű projektben gyarapíthatják tudásukat gyakorlati tapasztalatok útján.