Szijjártó Péter: Paks II. az energiaellátás garanciája lesz

2024.02.07. 9:45
Zajlik az első betonöntés feltételeinek megteremtése a Paks II. Atomerőmű építkezésén.

A Paks II. beruházás ütemesen és zavartalanul folyik, tavaly év végén lezárult a 2,7 kilométer hosszúságú résfal megépítése, jelenleg pedig a talajszilárdítási munkálatok vannak a fókuszban – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Sopronbánfalván, a kihelyezett kormányülés szünetében. A tárcavezető hozzátette: 2025 közepére összesen mintegy 70 ezer cölöpöt kell a földben változó mélységben elhelyezni, amelyekből eddig háromezer készült el. Arról is beszámolt, hogy ezzel párhuzamosan megkezdődött azon létesítmények kialakítása is, amelyek az úgynevezett első beton öntéséhez szükségesek. – Az első beton mindig vízválasztó egy atomerőmű építése során – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

– Tartani tudjuk a jelenlegi menetrendet, amely szerint az idei esztendő végéig sor fog kerülni az első beton öntésére. Az ehhez szükséges teszteket már februárban megkezdhetjük – jelentette ki a tárcavezető. Elmondta: telefonon tárgyalt Alekszej Lihacsovval, az orosz Roszatom vezérigazgatójával, akivel áttekintették a paksi bővítés előrehaladását. 

A miniszter közölte, hogy az Országos Atomenergia Hivatal minden szükséges engedélyt kiadott a most zajló és a küszöbön álló munkák tekintetében, hozzátéve, hogy a paksi szakemberek folyamatosan dolgoznak a további engedélykérelmek beadásán. Arra is kitért, hogy az Országgyűlés nemrég elfogadta az Atomtörvény módosítását, amely egyszerűsítette az engedélyezési folyamatot, így a beruházás a korábbiaknál gyorsabban tud haladni a biztonsági követelmények maximális figyelembevétele mellett.

Szijjártó Péter bejelentette, hogy várhatóan áprilisban meg fog kezdődni az úgynevezett hosszú gyártási idejű elemek közé tartozó reaktortartály előállítása, míg az olvadékcsapda április-májusra el is készül.

– Az új paksi blokkok garanciát fognak jelenteni rá, hogy Magyarország energiaellátása a következő évtizedekben is biztonságban lesz, a rezsicsökkentés eredményeit fenn tudjuk tartani és a klímavédelemért is többet teszünk – fogalmazott a miniszter.