Szijjártó Péter: év végére eljutunk az első betonig

2024.03.12. 13:44
A paksi bővítés munkálatai jól haladnak, elkészült az 5. blokk olvadékcsapdája, az év végére pedig az első beton is lekerülhet a földbe – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter.

A tárca közleménye szerint Szijjártó Péter a Roszatom orosz atomenergetikai vállalatot vezető Alekszej Lihacsovval közösen tartott sajtóértekezletén arról számolt be, hogy a jelenlegi menetrend alapján az idei év végére tudnak eljutni a rendkívül fontos mérföldkőnek számító „első betonig”, de ugyanilyen mérföldkő a két nagy tömegű nukleáris berendezés, az olvadékcsapda és a reaktortartály legyártása is. Ennek kapcsán üdvözölte, hogy előbbi gyártása befejeződött Oroszországban, így ősszel a leszállítására is sor kerülhet. Ez nem lesz kis művelet, mert a tömege több mint 700 tonna, ez nagyjából tizenöt darab Airbus A320-as utasszállító repülőgépnek felel meg. A másik kritikus fontosságú, hosszú gyártási idejű eszköz maga a reaktortartály, ennek a gyártása áprilisban kezdődik meg – tudatta. 

A tárcavezető arra is kitért, hogy jelenleg a talajszilárdítási munkálatok folynak 17 hektárnyi területen, ehhez 75 ezer cölöpöt kell lefúrni, amelyből nyolcezer már megvan. Majd hangsúlyozta, hogy ezt a munkát egy német vállalat végzi, és jövő év nyaráig kell elkészülni vele. – Körülbelül másfél millió méternyi furat lesz a földben. Ha ez a munka nem a Földön, hanem a Plútó nevű bolygón történne, akkor ennyi furattal a Plútó felszínétől annak a magjáig tudnánk eljutni, csak hogy érzékeljük a mértékeket – fogalmazott. 

– Továbbra is tudjuk tartani azt a tervünket, hogy a következő évtized elejére a két új blokkot rá tudjuk kapcsolni a hálózatra – közölte a miniszter, majd leszögezte, hogy a paksi bővítés igazi nemzetközi projekt, hiszen az orosz fővállalkozó mellett német, francia, osztrák, svéd és amerikai szereplők is találhatók az alvállalkozói láncban. 

–  A paksi telephelyen az atomerőmű beruházásának munkálatai folyamatosan haladnak, nincs akadálya annak, hogy az idei esztendő végére az első betonig eljussunk és a következő évtized elején a két új blokk a magyar energiaellátási hálózatra rákapcsolódjon – összegzett.