Potenciális beszállítóknak szerveztek workshopot

2024.02.26. 13:27
Az atomerőmű-projekthez csatlakozni kívánó vállalkozások számára szervezett workshopot a fővállalkozó ASZE Rt.

Mintegy 180 vállalat – köztük 130 magyar cég – képviseletében több mint 350-en vettek részt azon a paksi tájékoztatón, amelyet a Paks II. beruházás fővállalkozója, az ASZE Rt. tartott az atomerőmű-projekt potenciális beszállítóinak. Érkeztek érdeklődők többek közt európai uniós országokból, valamint Oroszországból, Törökországból és Szerbiából is. 

A megjelenteket Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója köszöntötte, aki arról beszélt, hogy a magyarországi ellátásbiztonság erősítése és az európai zöld megállapodás végrehajtása elképzelhetetlen a hazai nukleáris kapacitás bővítése nélkül. Kiemelte: a projektbe bekapcsolódó vállalkozások előtt jelentős piac nyílik meg, hiszen Európa-, illetve világszerte sok ország döntött úgy, hogy meghosszabbítja működő blokkjainak üzemidejét vagy új atomerőművet épít.


 
Vitalij Poljanyin, az ASZE Rt. alelnöke, a Paks II. építési projekt igazgatója kijelentette: a paksi rendezvény résztvevőinek magas száma is jelzi, hogy hatalmas az érdeklődés a tavalyi évben az építési szakaszba lépett és ütemesen zajló projekt iránt. Az igazgató hozzátette: jelenleg a várhatóan idén sorra kerülő első betonöntés intenzív előkészítési munkálatai zajlanak a területen, az ASZE Rt. mindent megtesz azért, hogy a helyi beszállítók aránya maximális legyen és minél több érdeklődő vállalat részt vehessen a projektben.Szarvas Krisztián, a Paks II. Zrt. műszaki igazgatója előadásában a Paks II. Zrt. szerepét vázolta, hangsúlyozva, hogy az engedélyek túlnyomó részét Paks II. szerzi meg akkor is, ha azt a fővállalkozó és annak alvállalkozói készítik elő, illetve azt, hogy mindennemű tevékenység csak a társaság jóváhagyásával és ellenőrzése mellett kezdődhet meg. A műszaki igazgató hozzátette: a nukleáris biztonságot érintő tevékenység végzésének feltétele a nukleáris minősítés. 


 

A vállalkozói fórumon Alexandr Merten, az ASZE Rt. nemzetközi fejlesztésekért felelős alelnöke a beruházás jelentőségéről beszélt kiemelve, hogy az új blokkok a legkorszerűbb orosz technológiát képviselik. – Aki meg tud felelni a szabványoknak és követelményeknek, részt vehet a beruházásban. Az ajtó mindenki előtt nyitva áll – fogalmazott.