Nukleáris csúcs: az atomenergia a megoldás

2024.03.21. 15:15
Napjaink energiabiztonságot érintő kihívásaira az egyértelmű megoldás az atomenergia – mondta a magyar miniszterelnök az első nukleáris csúcstalálkozón.

A Nuclear Energy Summit 2024 című, Brüsszelben megtartott csúcstalálkozón Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke arról beszélt, hogy a kihívás, amivel napjainkban szembenézünk, egyre égetőbbé teszi az energiabiztonság kérdését. – A kérdés, amire választ kell találnunk: hogyan lehet nagy mennyiségű villamos energiát előállítani, környezetbarát és biztonságos módon. A válasz pedig egyértelmű, ezen kitételeknek jelenleg csak az atomenergia felel meg – jelentette ki a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta, hogy Magyarország már csaknem ötven éve használ nukleáris energiát, ami stabil alapokat adott az ország energiabiztonsága szempontjából. A megtermelt villamos energia közel a felét a már meglévő paksi erőmű szolgáltatja.  – Ezen tapasztalatok alapján döntöttünk úgy, hogy nem csak fenntartjuk, de tovább is fejlesztjük nukleárisenergia-termelésünket – hangsúlyozta. 

Mint részletezte, a két új egységet a következő évtized elején csatlakoztatják a hálózatra. A 2400 MW kapacitásbővítés eredményeként a hazai nukleáris kapacitás villamosenergia-termelésben betöltött aránya 70%-ra nő. Ezzel csökkenteni lehet a földgáz-importot és a széndioxid-kibocsátást. 

A miniszterelnök emellett hangsúlyozta, a geopolitikai kihívások ellenére az atomenergetikát ma is nemzetközi együttműködés jellemzi: a kutatások folytatódnak, Oroszország az elmúlt évben a legnagyobb uránbeszállítója volt az Egyesült Államoknak, a Paks II. projektben pedig az orosz fővállalkozó mellett amerikai, francia német, svájci, svéd, sőt osztrák alvállalkozók is dolgoznak.

A nukleáris energia fontossága mellett emelt szót Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is.  Szavai szerint a versenyképesség, az energiabiztonság, a tiszta energiára való átállás és a villamosenergia-árak szintje szempontjából is fontos szerepe van a nukleáris energiának, ugyanis ez a második legjelentősebb alacsony kibocsátású villamosenergia-forrás a vízenergia után.

Elhangzott, hogy az atomenergia az Európai Unióban a jelenlegi 22 százalékos részesedésével még mindig a legnagyobb áramtermelő forrás. Az Európai Bizottság is úgy számol, hogy a megújuló energiaforrások túlnyomórészt az atomenergiával egészülnek ki, és 2050-re az EU villamosenergia-termelésének gerincét képezik.

Ahhoz, hogy változás történjen, Ursula von der Leyen szerint a legfontosabb az új befektetések biztosítása, amit véleménye szerint a kormányoknak is támogatniuk kell.  Az Európai Bizottság elnöke kiemelte és sürgősnek nevezte a meglévő atomerőművek élettartamának meghosszabbítását, valamint az innovációt, főként a kis moduláris reaktorok terén.