Megkerülhetetlen a nukleáris energia

2024.04.17. 9:03
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal-beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte.

– Az ellátásbiztonság, a megfizethetőség és a fenntarthatóság kérdései adják azt a három dimenziót, aminek érvényesülni kell ma az energetikában – mondta Deli Daniella, az Energiaügyi Minisztérium klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára a Business Talks ’24 kerekasztal-beszélgetésén a Magyar Zene Házában. Az „Energetikai jövőkép, szabályozási változások” című beszélgetésben a helyettes államtitkár mellett részt vett Jákli Gergely a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója, Fernezelyi Ferenc, a Veolia Energia Magyarország Zrt. kereskedelmi és marketingigazgatója és Gordos Péter, a MOL Nyrt.  vállalati kapcsolatok igazgatója, aki arról beszélt, hogy napjainkban háromszor annyi energiát használunk fel, mint ötven évvel ezelőtt. – Ez globális kihívás. Az energiafelhasználás továbbra is növekedni fog, ezért felmerül a kérdés, hogy az energiát honnan lehet majd biztosítani, úgy, hogy a ma felhasznált energia nyolcvan százaléka fosszilis energiahordozókból ered. A zöld átmenetnek a klímavédelmi célokat és az ellátásbiztonságot kell szolgálnia – mondta Gordos Péter.

Jákli Gergely erre reagálva kiemelte, hogy a Davosi Világgazdasági Fórumhoz kapcsolódó Global Risk Report szerint közép- és hosszú távú kockázatként kell tekinteni a várható szélsőséges időjárási körülményekre. – Ha extrém időjárási viszonyok között kell majd a jövő emberének villamos energiát előállítani, hatékonyan, biztonságosan, olcsón és fenntartható módon, akkor megkerülhetetlen a nukleáris energia. Jó lenne, ha az atomenergiára nem csak akkor gondolnának, amikor energiakrízis van – mutatott rá. 

Jákli Gergely arra is kitért, hogy a Paks II. projekt gazdasági szempontból is érdemes a figyelemre, már csak a beszállítói lehetőségek miatt is. – Nagyon sok ország készül nukleáris projekttel, ha csak a környező országokat nézzük, akkor Szlovákiában lesz üzemidő-hosszabbítás és van új erőművi projekt, Csehországban folyamatban van a beszerzés, Lengyelországban ez már lezárult, Romániában SMR-reaktorokat terveznek, Szlovéniában szintén üzemidő-hosszabbításra készülnek. A nukleáris projektek száma meg fog sokasodni az Európai Unióban, a beszállítói lánc pedig korlátos. Tehát az a vállalkozás, amelyik megszerez minden olyan minősítést, ami szükséges ahhoz, hogy a Paks II.-ben beszállítóvá váljon, az egy keresleti piacon találja magát – hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató.