Lenkei István: Az atomenergia a stabil áramellátást szolgálja

2018.12.04. 7:00
Az új atomerőművi blokkok létesítéséről adtak tájékoztatást a Paks II. Zrt. vezetői a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszéke, a Magyar valamint a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara épületgépészeti szakmai szervezetekkel közösen szervezett konferenciáján.

A villamosenergia-rendszer stabilitása és kiszámíthatósága, valamint az importkitettség csökkentése érdekében született döntés két új atomerőművi blokk építéséről.  Nem vetélytársai, hanem éppen ellenkezőleg jó kiegészítői egymásnak a megújuló források és az olcsón, megbízhatóan, klímabarát módon termelő atomenergia – mondta el Budapesten Lenkei István, a Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója. A BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszéke, a Magyar valamint a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara épületgépészeti szakmai szervezetekkel közösen szervezett november 30-i konferenciáján kiemelt téma volt a geotermikus és atomenergia részesülése az energetikai struktúrában. Lenkei István valamint Horváth Miklós engedélyezési és felügyeleti igazgató és Kovács Gábor műszaki igazgató előadásain keresztül a résztvevők részletes tájékoztatást kaptak a Paks II. projektről.
 
Lenkei István vezérigazgató rámutatott, hogy az atomenergia hasznosságára nagyon jó példa a Paksi Atomerőmű, amely technológiailag a világ élvonalába tartozik és az üzemeltetésben is kimagasló eredményeket ér el. Arra is kitért, hogy minden nap hallani új blokkok létesítéséről a világ számos pontján, amelyeknek nagy részét a paksiakhoz hasonlóan a Roszatom építi. A Pakson épülő 3+ generációs, modern reaktorokra azért van szükség, hogy a 20 éves üzemidő hosszabbítás után leállításra kerülő blokkok helyére lépve fenntartsák a klímabarát áramtermelést biztosító atomenergia részarányát a hazai termelésben – vázolta a vezérigazgató. Mint mondta, Magyarország a biztonságos új blokkok mellett azt várja a beruházástól, hogy a magyar gazdaság húzóerejévé váljon.
Horváth Miklós engedélyezési és felügyeleti igazgató, a társaság vezérigazgató-helyettese arra világított rá, hogy a nukleáris engedélyezés minden más engedélyezésnél bonyolultabb, igen hosszan tartó folyamat. A magyar nukleáris szabályozás a szigorú nemzetközi rendszer szerves része, s mint ilyen igen komoly elvárásokat támaszt az atomenergia alkalmazóival szemben. – Az, hogy az erőművet meddig építjük egy nagyon fontos kérdés, de ennél még fontosabb, hogy megfelelően készítsük elő és a szükséges műszaki dokumentáció és engedélyek rendelkezésre álljanak – húzta alá a Paks II. Zrt. engedélyezési és felügyeleti igazgatója kitérve arra is, hogy jelenleg az atomerőmű építés legösszetettebb, legfontosabb dokumentuma, a létesítési engedélykérelem összeállítása folyik.
 
A két új blokk számára kijelölt terület optimális – emelte ki előadása elején Kovács Gábor műszaki igazgató, aki a tervezett blokkokat elsősorban épületgépészeti szempontból mutatta be. Elmondta, hogy minden rendszert, legyen szó akár fűtésről vagy szellőzésről, ugyanolyan szigorú elveket figyelembe véve terveznek meg és építenek ki, mint a primerköri berendezéseket.