Készül Szentpéterváron a reaktortartály

2024.04.26. 18:37
Már kovácsolják az 5. blokk reaktortartályát, az olvadékcsapda pedig nyáron érkezik Paksra – jelentette be Szijjártó Péter.

Szentpéterváron, Európa egyik legnagyobb automatizált kovácsüzemében már zajlik az 5. blokk reaktortartályának kovácsolása – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve: a reaktortartály gyakorlatilag az atomerőmű szíve, ahol maga a láncreakció zajlik. Az MTI híre szerint a tárcavezető arról is beszámolt, hogy az előzetes várakozásokat felülmúlva már a nyáron Magyarországra érkezik az 5. blokk zónaolvadék-csapdája. Szijjártó Péter hozzátette: ez is tanúsítja, hogy a munkálatok menetrend szerint haladnak. 

A helyszínen, az Atomenergomas üzemében a részegységek kovácsolásának indulása alkalmából tartott ünnepségen Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte: – Azon dolgozunk, hogy a 2030-as évek elejére hálózatra kapcsolhassuk az új blokkokat. Ennek érdekében párhuzamosan zajlik a munka a paksi telephelyen és onnan több ezer kilométerre, Szentpéterváron is. 
Az eseményen Andrej Szinyakov, az Atomenergomas vezérigazgatójának első helyettese arról számolt be, hogy a gyártás az uniós és magyar előírásokkal összhangban zajlik, amely során rendkívül szigorú, folyamatában mintegy 700 minőségellenőrzésen esik át a reaktortartály.

Vitalij Poljanyin, a fővállalkozó Atomsztrojexport vállalat alelnöke, a paksi projekt igazgatója a jövőre kitekintve elmondta: az 5. blokki reaktortartály nyersdarabjainak gyártását a gőzfejlesztők, a térfogatkompenzátorok, a biztonsági rendszerek tartályainak és a primer kör egyéb berendezéseinek gyártása követi majd.

Szabó Péter, Paks város polgármestere történelmi pillanatnak nevezte a reaktortartály gyártását, hozzátéve: bíznak benne, hogy a Paks I. beruházáshoz hasonló fejlődést hoz a bővítés is a településnek.

A reaktortartály gyártási folyamatát a helyszínen rendszeresen ellenőrzik a Paks II. Zrt. és az OAH szakemberei is.


A reaktortartályt alkotó gyűrűk, illetve a tartály alja mintegy 12 ezer tonna nyomás alatt formálódnak a kovácsolás során. A berendezés kész tömege mintegy 330 tonna, magassága több mint 11 méter, átmérője 4,5 méter, legnagyobb falvastagsága pedig 285 milliméter. A VVER-1200-as reaktortartályt nemcsak a folyamatos neutronfluxus teszi próbára, hanem a 300 Celsius-fok hőmérséklet, és a 162 bar nyomást is ki kell bírnia garantáltan 60 évig. A korszerű anyagösszetételnek, a gyártástechnológiának köszönhetően a reaktortartály akár 100 évig is szolgálhat majd.


Miközben reaktortartály kovácsolása már folyamatban van, az 5. blokk másik hosszú gyártási idejű nagyberendezése, a zónaolvadék-csapda már elkészült. A csúcstechnológiájú eszköz a sikeres gyártóművi végátvételt követően vízi úton érkezik majd a paksi telephelyre – ezzel lehetővé válik, hogy a létesítés korai fázisában kerüljön beépítésre. A 15 méter magasságú, több mint 730 tonnás zónaolvadék-csapda az atomerőmű legnagyobb tömegű berendezése lesz.