Az új híd bekapcsolja a Duna bal partját a paksi projektbe

2024.06.06. 15:18
Hazánk huszadik Duna-hídja autópálya-kapcsolatot is biztosít Kalocsának.

– A Kalocsát Pakssal összekötő új Duna-híd egy összetett, átgondolt, hosszú távra szóló országfejlesztési, országépítési terv része, amely nemcsak a paksiak és a kalocsaiak, de egész Magyarország javára válik majd – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Tomori Pál híd átadásán. A kormányfő hozzátette: az ország legfontosabb stratégiai jellegű beruházásaiból kettő is ezen a környéken épül: Pakson létesül az új atomerőmű, és Kalocsától nem messze halad majd el a Budapest–Belgrád vasútvonal, ami ennek az országépítési programnak az egyik legfontosabb építőköve.

Az ünnepélyes átadón dr. Filvig Géza, Kalocsa polgármestere felidézte, hogy a híd megépítéséhez annak idején a Paks II. projektről szóló döntés adta a végső lökést. A városvezető szerint a Duna bal partján felkészültek a Paks II.-vel kapcsolatos részfeladatok ellátására: Kalocsa készen áll bekapcsolódni a betegellátásba a működő kórházzal, készen áll a szabad ipari területekkel, a volt laktanyával és sportlétesítményeivel.

A Tomori Pál kalocsai érsek, hadvezér nevét viselő híd avatásán Szabó Péter, Paks polgármestere arról beszélt, hogy a most felépült híd a fejlődés biztos záloga. – Ahogy a híd megépült, úgy az új blokkok is elkészülnek – szögezte le a paksi városvezető. Rámutatott: a fejlesztés nemcsak településeket, térségeket köt össze, hanem kiemeli azt, hogy Paks immár négy évtizede valódi hídszerepet tölt be, hiszen az itt megtermelt villamos energia csaknem 50 százalékban működteti és összeköti az ország üzemeit, háztartásait és közintézményeit.

A kétszer egysávos, 946 méter hosszúságú átkelő megépítése mellett a beruházásban 25 kilométernyi úthálózat is létesült, autópálya-kapcsolatot biztosítva ezzel Kalocsának.