Atomerőművek nélkül nincs kiút az energiaválságból

2022.10.05. 10:35
Az európai klímavédelmi célok eléréshez szükség van az atomenergiára – mondta Yves Desbazeille, a nucleareurope főigazgatója Pakson.

– A növekvő villamosenergia-igény több nukleáris kapacitást kíván a jövőben, ha el akarjuk érni a klímavédelmi célokat – szögezte le paksi látogatásán Yves Desbazeille. Az európai atomenergia-ipart összefogó szövetség küldöttsége kedden kereste fel a Paksi Atomerőmű új blokkjainak építkezését és tájékozódott a projekt előrehaladásáról.

Yves Desbazeille a talajkiemelési feladatok megtekintését követően elmondta: a villamosenergia-szükséglet mintegy negyedét biztosítják az atomerőművek Európában, ez az alacsony szén-dioxid-kibocsátású termelés fele. A főigazgató szerint legalább ezt az arányt biztosítani kell hosszú távon is, ami azt jelenti, hogy növelni kell a nukleáris kapacitást. Az Európai Unió klímavédelmi irányelve értelmében, azzal, hogy az unió törekszik a gázfogyasztás mérséklésére, a károsanyagkibocsátás-mentes villamosenergia-termelés kap nagyobb hangsúlyt.

A brüsszeli székhelyű szervezet első embere egyértelművé tette, hogy az Európát sújtó energiaválság idején a megfizethető áron termelő atomerőművek az ellátásbiztonság szempontjából is kulcsfontosságúak.

A finn, spanyol, francia és román szakértőkből álló nemzetközi delegáció magyarországi látogatása során átfogó képet kapott a hazai nukleáris ágazat helyzetéről és fejlesztéséről.