1.

Kapacitás-fenntartás

Kapacitás-fenntartás

A hazánkban termelt villamos energia felét, a hazánkban elfogyasztott villany harmadát jelenleg is a Paksi Atomerőmű biztosítja. A két új paksi blokk a nukleáris energiatermelés hosszú távú biztosítását hivatott szolgálni. Az új blokkokkal Magyarország villamosenergia-ellátásának biztonsága nő, hisz az áram forrása az országhatáron belülről lesz biztosítható.

2.

Energiafüggetlenség

Energiafüggetlenség

Magyarországnak szüksége van az új paksi blokkokra ahhoz, hogy a növekvő áramfogyasztás mellett az egyébként uniós szinten is rendkívül magas, 30% körüli importarány mérséklődjön, hiszen külföldi erőművekre nem lehet alapozni hazánk ellátásbiztonságát.

3.

Ellátásbiztonság

Ellátásbiztonság

Áramra mindig szükség van: éjjel-nappal, télen-nyáron, minden időjárási körülmény között, miközben a villamos energia ipari léptékben nem tárolható, ezért időjárásfüggő, ingadozó megújuló energiatermelőkkel (pl. szél, nap) a paksi blokkok nem helyettesíthetőek.

4.

Növekvő áramigény

Növekvő áramigény

A hazai áramfogyasztás a jelenlegi prognózisok szerint nagyjából évi egy százalékkal emelkedik majd a következő időszakban, ennek versenyképes árú kiszolgálásához elengedhetetlen a hazai nukleáris kapacitás bővítése.

5.

Versenyképesség

Versenyképesség

A magyar gazdaság hosszú távú versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy a magyar emberek és a hazai vállalkozások megfizethető áron jussanak villamos energiához kiszámítható, hazai forrásból.

6.

Fix ár

Fix ár

Brüsszel is megerősítette: az új blokkok építésére hazánknak szüksége van, a blokkok visszahozzák a befektetett pénzt és profitot is termelnek. A magyar kormány erős jogi garanciák mellett kötött szerződést Paks II. megvalósítására. Kulcsrakész, fix áras szerződést kötöttünk a fővállalkozóval, mindezt úgy, hogy közben a beruházás magyar állami tulajdonban marad. A fix áras szerződés révén a 12,5 milliárd eurós beruházási érték nem emelkedhet, attól eltérni nem lehet.

7.

Készletezhető üzemanyag

Készletezhető üzemanyag

A nukleáris üzemanyag biztonságosan, kis helyen és jól készletezhető, ráadásul szükség esetén több forrásból is beszerezhető. Ez jóval nagyobb biztonságot kínál, mint akár a villamos energia, akár a földgáz importja. A villamos energia üzemanyaga csak igen kis részt (5-10%) tesz ki az atomerőművi villanytermelés önköltségében, így az üzemanyag áringadozásainak való kitettség más erőművekhez, pl. földgázerőművekhez képest sokkal kisebb.

8.

Energiaszuverenitás

Energiaszuverenitás

Az atomerőművek jelentősen hozzájárulnak a fogyasztói árak megfizethető szinten tartásához. Magyarország nem gazdag ásványkincsekben, így a mi esetünkben a nukleáris energia tudja biztosítani a függetlenségünket a nemzetközi energiapiac változásaitól.

9.

Klímabarát

Klímabarát

Az elismert nemzetközi szervezetek szerint a klímaváltozás megállításáért folytatott küzdelemben az atomerőműveket nem lehet nélkülözni. Paks II. több szén-dioxidot takarít meg önmagában (17 millió tonna), mint a hazai közlekedési szektor teljes szén-dioxid kibocsátása (12 millió tonna).

10.

Nukleáris biztonság

Nukleáris biztonság

Az új paksi blokkok az elérhető legbiztonságosabb, ún. 3+ generációs technológiát képviselik – a projekt a legszigorúbb nemzetközi követelményeknek is megfelel. „Fukusima-állóak” lesznek, azokat kettős vasbeton fal, ún. duplafalú hermetikus védőépület veszi majd körül. Ez a robusztus fal képes megvédeni az erőmű kulcsfontosságú berendezéseit a külső veszélyektől (tűz, extrém szél, extrém csapadék, hó, robbanások, repülőgép-rázuhanás stb.), valamint megakadályozza azt, hogy a blokkokból radioaktív anyag kerüljön a környezetbe. A kulcsfontosságú berendezések négyszeres redundanciával épülnek ki (ugyanazt a biztonsági funkciót a beépítendő négy berendezés mindegyike önállóan, egyedül is képes ellátni, azaz egy üzemelő és három tartalék rendszer van), s az aktív biztonsági rendszerek mellett olyan, ún. passzív biztonsági rendszerek is beépítésre kerülnek, amelyek működésükhöz nem igényelnek sem emberi beavatkozást, sem villamos energiát.