Responsive Image
Kávészünet Szabó Ferenccel
2021.09.27.
A sport miatt viszonylag szigorú étrendet tart Szabó Ferenc a Paks II. Zrt. Nukleáris Osztályának reaktorfizikus főszakértője. Egy eszpresszó persze belefér, különösen feketén. Több mint tizenöt éve szerves része életének a sport, amihez fegyelmezett étkezés is társul. Vannak kivételek, de a főszabály az, hogy számolja a kalóriákat, egészen pontosan az ételek makrotápanyag-tartalmát. A reggeli rutin része, hogy mérlegre teszi az aznapra szánt ételt, hogy a szénhidrát, fehérje és zsírtartalmat kiszámolja.
Munkában – Volf Mónika
2021.09.08.
Első munkanapjainak valamelyikén szinte biztos, hogy minden Paks II. Zrt.-hez felvételt nyert munkavállaló találkozik Volf Mónika vezető létesítménygazdálkodási szakértővel. Ő gondoskodik ugyanis arról, hogy mindenkinek legyen mobiltelefonja, széke, íróasztala és minden egyéb bútora, ami a zavartalan munkavégzéshez elengedhetetlen.
Amikor a párhuzamosok találkoznak
2021.08.31.
Egyes vélemények szerint az életben semmi sem történik véletlenül, utunkat csak olyanok keresztezik, akiket a sors szánt erre. Azt persze nem lehet tudni, hol vár ránk olyan útitárs, akivel életutunkat folytathatjuk. Ilyenkor történik meg, hogy a párhuzamosok találkoznak. Dóri és Péter, Kati és Dodi, Karina és Csabi útjai előbb szakmai vonalon találkoztak, ma viszont már egy-egy párt alkotnak, családot alapítottak. (Az Atomerőmű magazin írása.)
Vaszkó Zsolt – Ahogy a bútor újul meg, úgy én is
2021.08.28.
Bútorokat újít fel, tárgyakat renovál és alakít át Vaszkó Zsolt, hogy azok ne a szeméttelepen végezzék, hanem új funkciót nyerve még évekig, évtizedekig használatban maradjanak. A Program Támogatási Osztály főszakértője számára az újrahasznosítás nem csupán hobbi, hanem életfilozófia.
Jó napot, mi újság? – Lippai Zoltán
2021.08.13.
Évente nagyjából 1600 kilométert fut, 4,5-5 ezer kilométert biciklizik, száz kilométert úszik. Azt mondja, egyszerűen azért, mert jó. Lippai Zoltán négy évtizede dolgozik az atomenergia területén, jelenleg a Paks II. projekten. Célja, hogy a fiataloknak átadja azt a fajta elkötelezettséget, ami őt is a pályán tartja, tartotta negyven éven át. (A Paksi Hírnök írása.)
Kaszián Ábel – adatvédelem a pandémia idején
2021.06.08.
Szerencsés párosítás az, amikor a személyes érdeklődés és a munka találkozik. Dr. Kaszián Ábel, a Paks II. Zrt. jogtanácsosa esetében is így van ez. A társaság „adatvédelmi biztosa” kivételes hobbiját munkaidőn túl is űzi: figyeli a jogszabályokat, folyamatosan képezi magát a témában. Igyekszik olyan tanácsot adni, ami az ügymenetet és az adatvédelmet egyszerre segíti.
Karsztné Ledneczky Szilvia Cintia – kalligráfia és festészet
2021.06.08.
Kalligráfiákat készít, fest esténként és a hétvégéken Karsztné Ledneczky Szilvia Cintia. Munkái iránt nagy az érdeklődés, már önálló vállalkozása és saját oldala is van. A Szinyo Designról és az alkotás öröméről Szilvi az Atomszféra 4. lapszámában beszélt. A róla szóló cikk a Közös nevező rovatban jelent meg.
Orsós János – a jó asztalos is holtig tanul
2021.06.08.
Hivatásnak indult, végül hobbi lett Orsós János számára az asztalosság. Nagybátyja asztalosműhelyében „csapta meg a mozdony füstje”. Ma kikapcsolódásként veszi kézbe a fát, hogy egy-egy új darabot készítsen maga vagy mások örömére. Az Orsós Jánost bemutató cikk az Atomszféra 4. lapszámának Közös nevező rovatában jelent meg.
Fekete Krisztina – a beton teret ad a kreativitásnak
2021.06.08.
Jó érzés kézbe venni a saját kezűleg készített darabokat, s a legjobb saját készítésű ajándékot adni, mert benne van az alkotó kreativitása. Ezt vallja Fekete Krisztina, akit Atomszféra 4. lapszámában, a Közös nevező rovatban ismerhettek meg az olvasók. Krisztina hobbibetonból készít dísztárgyakat, ékszereket.
Kávészünet Nemes Ildikóval
2021.06.08.
Április közepén ülünk le beszélgetni. A járvány miatt a vendéglátóhelyek még zárva, így a paksi strand melletti kis tó környezetét választjuk Nemes Ildikóval az ebéd utáni kávészünetre. Az élénkítő ital most termoszban érkezik, mellé két csésze, egy kanál, egy tégely édesítő, kis tejszín és a borús idő ellenére derűs hangulat.
Generációk együttműködése a Paks II. projektben – Tari Gábor és Pach Péter
2021.05.03.
Szerencsés párosítás az, amikor a több évtizedes szakmai tapasztalat és a helyismeret találkozik. Tari Gábor és Pach Péter már csaknem négy éve dolgozik együtt ezt a szakmai megközelítést alapul véve a Paks II. projektben. Kollégáikkal közösen végzett munkájuk eredményeként a társaság nemrégiben megkapta a villamosipari létesítési engedélyt.
Negyedszázada foglalkozik az atomenergia kommunikációjával
2021.04.16.
A katedrától igen, az oktatástól egyáltalán nem távolodott el Mittler István annak ellenére, hogy pedagógus hivatását az atomenergia kommunikációjára cserélte. Amellett, hogy több mint negyedszázada dolgozik az atomerőmű társadalmi elfogadtatásán, az ESZI-t fenntartó alapítvány elnöke is.
Dobler Csaba – fontos a tradíció
2021.03.09.
Fontosak a hagyományok, így a szőlőművelés, favágás, disznóölés Dobler Csaba számára. Utóbbi családösszetartó, közösségerősítő azon túl, hogy kiváló lehetőség arra, hogy feltöltsék a kamrát finom, házias ételekkel. Dobler Csabáról szóló cikkünk az Atomszféra 3. számában jelent meg.
Jámbor András – a vadászat és a túrázás szeretete szülői örökség
2021.03.09.
Hol kutyájával, Jódlival, máskor kislányával, Enikővel járja az erdőt Jámbor András. Előbbi esetben puskával a vállán indul útnak. Az Atomszféra 3. számának Közös nevező rovatában arról is beszélt, hogy az elejtett vad húsát legszívesebben maga készíti el.
Szedmák Dorottya – a főzés nem ördöngösség, a siker hozzáállás kérdése
2021.03.09.
Szedmák Dorottya nem rest konyhai ollót ragadni, hogy ne csak finom, hanem esztétikus is legyen az általa készített étel. A Paks II. létesítési főszakértője Sárgödör téri présházuk profi konyhájában beszélt hobbijáról, a gasztronómiáról az Atomszféra 3. lapszámának Közös nevező rovatában.
Kávészünet Várszegi Eszterrel
2021.03.09.
Gyermek-istentiszteleteket tart, fut, bicajozik, rajong a munkájáért. A kávéért is. Duplán és feketén issza világos pörkölésű kávéból készítve. Néha hármat, néha egyet sem. – Élvezeti értékként iszom, nem vagyok addiktív típus – fűzi hozzá magyarázatul. Várszegi Eszter számára kerek a világ, amihez az alapot az a szövetség adja, ami összeköti őt férjével.
Tihanyi Tamás – odakinn mi vagyunk a tulajdonos szeme
2021.03.09.
Naponta csaknem négy órát utazik azért, hogy részt vegyen az új atomerőművi blokkok megvalósításában. Tihanyi Tamás létesítési szakterületvezető Piliscsabán él. Nem újdonság számára a sok utazás, pályája során három évtizedet töltött külföldi építési projekteken.
Jó napot, mi újság? – Vadász Csaba
2020.12.18.
Aki esténként a paksi Ürgemezőn sétál, majdnem biztos, hogy „belebotlik” egy ausztrál juhászkutyáival barangoló fiatalemberbe. A kutyái trenírozását, képzését nagy odaadással végző Vadász Csaba ízig-vérig paksi. Nem azért, mert a múltja ide köti, hanem azért, mert a jövőjét is itt képzeli el. Neki Pakson kerek a világ.
Közös nevező – nagycsaládos apukák
2020.12.08.
Három édesapa, nyolc lány, hét fiú… akár egy matekpélda is indulhatna így. De egy nagycsalád tervezésének és alapításának nem a számtan kell, hogy az alapja legyen. Inkább a szeretetteljes, stabil párkapcsolat, az odaadó nagyszülői háttér, az egészség, a pozitív életszemlélet és természetesen az elengedhetetlen humor. (Az Atomszféra Közös nevező rovatában nagycsaládos édesapákat mutattunk be.)
Kávészünet Barta Attilával
2020.12.08.
A paksiaknak nem igazán kell őt bemutatni. Aktív sportélete és szakmai múltja okán sokan ismerik. Kávészünet Barta Attilával, a Paks II. Zrt. vezető gépészeti engedélyezési szakértőjével.