Hírek

Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt.
2019.07.10.
Tanulmányi Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt. Az „Atomenergia – A biztos jövő” elnevezésű program célja, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését az energetika, az atomenergia iránt, egyúttal tehetséges, jól képzett szakemberekkel erősítse a Paks II. projekt megvalósításán dolgozó szakembergárdát. A 2019/2020-as tanévben induló programban középiskolások és egyetemisták is pályázhatnak.
Megdőlt a nyári villamosenergia-fogyasztási rekord
2019.06.28.
A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. közleménye szerint 2019. június 27-én új történelmi rekordot ért el Magyarország nyári villamosenergia-fogyasztása.
Ismét fesztiválkörútba kezd a Paks II. kamion
2019.06.21.
Az atomenergiát és a Paks II. projektet bemutató guruló kiállítás 2019-ben is nyolc nagy hazai fesztiválon várja az érdeklődőket interaktív programokkal, feltöltődési lehetőségekkel, játékokkal.
Megkezdődött a Paks II. Atomerőmű első felvonulási épületeinek kivitelezése
2019.06.20.
2019. június 20-án kezdetét vette a Paks II. Atomerőmű területén az első felvonulási épületek kivitelezése. A paksi atomerőmű a garanciája annak, hogy a magyar lakosság és a vállalkozások áramellátása hosszútávon is olcsó, kiszámítható és biztonságos legyen. Atomenergia nélkül nincs olcsó áram, nincs rezsicsökkentés, nincs klímavédelem.
Világszerte épülnek innovatív 3+ generációs blokkok
2019.06.05.
Mozgalmasak voltak az elmúlt hónapok az atomenergia-iparban. Számos 3+ generációs reaktor létesítése is mérföldkőhöz ért világszerte. Az innovatív technológiát alkalmazó blokkok nemcsak jobb gazdasági mutatókkal bírnak elődeiknél, de aktív és a passzív biztonsági megoldásaik révén a lehető leghatékonyabb védelmet is biztosítják. Ilyen blokkok épülnek majd Pakson is, hogy a jelenleg működő négy egység üzemidejének lejárta után is biztosítsák a hazai lakosság és gazdaság számára az elérhető árú, klímabarát villamos energiát.
Paks II. Akadémia Debrecenben és Miskolcon is
2019.05.29.
A Debreceni Egyetemen és a Miskolci Egyetemen is elindulhat az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök megnevezésű szakirányú képzés. Az erről szóló támogatási szerződéseket a Paks II. Atomerőmű Zrt. és az intézmények képviselői 2019. május 29-én, szerdán írták alá.
Dunaújváros és Veszprém is csatlakozott a Paks II. Akadémiához
2019.05.22.
A Dunaújvárosi Egyetemmel és a Pannon Egyetemmel is aláírta a Paks II. Zrt. azt a támogatási szerződést, amely lehetővé teszi az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök megnevezésű szakirányú képzés elindítását az intézményekben.
Pakson is népszerű volt az interaktív kamion
2019.05.20.
Országjáró körútját megszakítva Paksra érkezett a Város napjára a Paks II. tájékoztató kamion. Az interaktív jármű több mint másfél ezer látogatót fogadott. A rendezvényen mutatkozott be a Paks II. információs sátor, amely – akárcsak a kamion – számos játékkal és hasznos tudnivalóval várta a látogatókat.
A paksi fejlesztés Magyarország nemzeti érdeke
2019.05.13.
Orbán Viktor miniszterelnök május 12-én a Karmelita kolostorban fogadta Alekszej Lihacsovot, a Roszatom orosz atomenergetikai konszern vezérigazgatóját – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Indul a Paks II. Akadémia
2019.05.13.
Felsőfokú továbbképzést indít a Paks II. Zrt. hat egyetemmel együttműködésben. A Paks II. Akadémia program keretében szeptembertől vehetnek részt az érdeklődők az alapképzésre épülő atomerőművi üzemeltetési szakmérnök megnevezésű szakirányú képzésben. A Pécsi Tudományegyetem is a leendő képző intézmények között szerepel, az erről szóló támogatási szerződés aláírására hétfőn került sor az egyetem Rektori Tanácstermében.
Együttműködési megállapodás Szekszárddal
2019.05.09.
Az összefogás a Paks II. projekt egyik alappillére, a beruházás megvalósításának és az atomerőművet befogadó térség fejlesztésének sikere érdekében számos együttműködés született. Május 9-én Szekszárd városával kötött keretmegállapodást Süli János miniszter.
Rászorulóknak gyűjtöttek a Paks II. Zrt. dolgozói
2019.04.18.
A Tolna Megyei Balassa János Kórház betegei után a paksi székhelyű Paks Kistérségi Szociális Központ Családsegítő Szolgálatának rászoruló ügyfelei számára szerveztek gyűjtést a Paks II. Atomerőmű Zrt. munkavállalói.
Megugrott az áramimport februárban
2019.04.03.
A januári áramfogyasztási csúcsok után február is kiugró értéket hozott: a hazai áramtermelés csökkenése miatt magasba szökött az áramimport aránya. A villamos energia importszaldója 36,5 százalék volt szemben az egy évvel korábbi 32,08 százalékkal.
Megkezdi idei tájékoztató körútját a Paks II. kamion
2019.03.22.
Kisbéren kezdi idei országjáró körútját 2019. március 25-én a Paks II. interaktív kamion. A jármű Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megye nagyobb települései mellett nyolc nyári fesztivált keres fel idén, illetve első ízben ott lesz a Construma szakkiállításon és vásáron. A kamion által kínált lehetőségek köre tovább gazdagodott.
Engedélyek birtokában indulhat a létesítés
2019.03.11.
Az atomerőmű új blokkjainak építése a létesítési engedély birtokában kezdődhet meg – közölte Süli János miniszter egy parlamenti kérdésre adott írásos válaszában.
Novovoronyezsben megkezdődött a második 3+ generációs blokk fizikai indítása
2019.02.21.
Az ütemtervnek megfelelően megkezdődött a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésében a második, 3+ generációs, VVER-1200-as típusú blokk fizikai indítása 2019. február 19-én. A reaktor elindításának és az év végén várható kereskedelmi üzemkezdetnek köszönhetően mentesíti a légkört évi több mint 4 millió tonna üvegházhatást okozó gáztól és erősödik a régió gazdasága – olvasható a Roszatom közleményében.
Az EU-s tagállamok közül Magyarországon a második legkedvezőbb a lakossági áramár
2019.02.07.
Javított helyezésén és a második helyre került Magyarország az európai uniós tagállamok azon rangsorában, amely a lakossági áramárakat hasonlítja össze. A tagországok közül csupán Bulgáriában volt olcsóbb a villamos energia a lakossági fogyasztók számára 2019 januárjában – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi árösszehasonlító vizsgálatából.
Kovács Pál a Paks II. projekt új államtitkára
2019.02.01.
Áder János köztársasági elnök 2019. február 1-i hatállyal Kovács Pált a Miniszterelnökség államtitkárává nevezte ki.
A dekarbonizáció költségei
2019.01.25.
Magyarországon került sor a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet Nukleáris Energia Ügynöksége (OECD NEA) legújabb kiadványának világpremierjére január 25-én. A dekarbonizáció költsége című tanulmányt a szervezet főigazgatója, William D. Magwood mutatta be a téma köré szervezett nemzetközi konferencián. A konferencia előtt megtartott sajtótájékoztató másik kiemelt témája a Paks II. beruházás volt, amiről a projektért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János számolt be.
Újra megdőlt a magyarországi áramfogyasztási rekord
2019.01.24.
A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. a mai napon közölte, hogy idén második alkalommal dőlt meg a hazai áramfogyasztási rekord.