Hírek

Megfelel az európai gyakorlatnak a tervezett jogszabály-módosítás
2019.11.28.
Az európai gyakorlatnak és a nukleáris biztonsági előírásoknak megfelelően módosíthatják a két új paksi blokkal kapcsolatos terület-előkészítési munkákat is szabályozó kormányrendeletet – jelentette ki Süli János miniszter.
MET-konferencia: A nukleáris kapacitások szinten tartása kulcsfontosságú
2019.11.21.
A Magyar Energetikai Társaság (MET) idei szimpóziumán, amelynek célja a határon túli magyar energetikusokkal való kapcsolattartás és tapasztalatcsere, a Paks II. projektről Horváth Miklós vezérigazgató-helyettes, engedélyezési és felügyeleti igazgató tartott előadást.
Süli János: világszínvonalú blokkok épülnek Pakson
2019.11.18.
A Paks II. projekt célja, hogy a két új blokk legalább hatvan évig az előírt legalább 92%-os teljesítmény-kihasználással biztosítsa Magyarországon az időjárástól függetlenül, biztonságosan és lehető legolcsóbban előállított villamos energiát – mondta a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt.
Áder János előadása Pakson
2019.11.13.
A klímavédelmi célok eléréséhez szükség van az atomerőművekre – jelentette ki Áder János köztársasági elnök kedden, Pakson a helyi általános és középiskolásoknak rendezett interaktív előadásán.
A karbonmentes energiáról tanácskoztak a Dunaújvárosi Egyetemen
2019.11.12.
A Pakson épülő két blokk szén-dioxid-mentesen, nagy mennyiségben fog villamos energiát előállítani az évszázad végéig, segítve a hazai klímavédelmi célok megvalósítását – mondta Kovács Pál államtitkár a Dunaújvárosi Egyetem által szervezett Tudományos hetet bevezető szakmai nap előtti sajtótájékoztatón.
Süli János: az atomenergiának meghatározó szerepe van a klímavédelemben
2019.11.07.
A Paks II. projekt is bemutatkozott a Roszatom által szervezett AtomÖko nemzetközi fórumon és kiállításon, Pécsett. A Paks II. Zrt. itt debütáló új standja előtt tartott sajtótájékoztatót Süli János miniszter, aki elmondta, hogy az atomenergiának, a Paks II. projektnek fontos szerepe van a klímavédelemben.
Süli János: a legkorszerűbb blokkok épülnek Pakson nemzetközi együttműködésben
2019.11.06.
A legkorszerűbb blokkok épülnek meg a Paks II. projekt keretében, nemzetközi együttműködésben – mondta Süli János azt követően, hogy Pakson tárgyalt a fővállalkozó Roszatom vezérigazgatójával. Alekszej Lihacsov az egyeztetés után arról beszélt, hogy jelenleg több mint négyszáz engedéllyel rendelkezik a projekt, amely a műszaki terv átadásával egy fontos állomáshoz érkezett.
Megkezdte a termelést a harmadik 3+ generációs blokk Oroszországban
2019.11.04.
Kereskedelmi üzembe helyezték a Novovoronyezsi Atomerőmű II-es kiépítés 2. blokkját 2019. november 1-jén. Ez a hetedik novovoronyezsi egység és egyben a Paks II. Atomerőmű majdani blokkjaival rokon 3+ generációs blokkok sorában a harmadik.
Négy egyetemen már zajlik az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök képzés
2019.10.29.
Szeptemberben négy egyetemen kezdődött meg atomerőművi üzemeltetési szakmérnök képzés a Paks II. Akadémia keretében, Veszprémben és Pécsett várhatóan keresztféléves rendben indul a szak 2020 januárjában.
Jubilál az interaktív kiállítás
2019.10.28.
Tíz éve, 2009 októberében indult országjáró körútjára a Paks II. projektet bemutató interaktív tájékoztató kamion. A guruló kiállítás ezalatt több száz települést felkeresett annak érdekében, hogy a lakosság első kézből kapjon tájékoztatást az atomenergiáról és az új blokkokról. Az elmúlt évtizedben csaknem 400 ezer látogató tekintette meg a kiállítást.
Francia-német konzorcium szállítja a blokkvezérlő berendezést
2019.10.24.
A Framatome SAS–Siemens AG konzorcium szállítja Paks II. blokkvezérlő berendezését, a két cég nyílt versenyeljárásban nyerte el a megrendelést.
Paks II. – lehetőség a térség fellendülésére
2019.10.19.
Az évszázad beruházásaként is emlegetett atomerőmű-építés komoly fellendülést hozhat Pakson és a környező megyékben. Szervezetek, intézmények, önkormányzatok sokaságát érintő, számos szakterületre kiterjedő együttműködés szolgálja azt, hogy a régió kivehesse részét a projektből és élvezze annak előnyeit.
A tiszta energia mintegy fele atomerőművekből származik Európában
2019.10.17.
Az Európai Unióban megtermelt karbonmentes villamos energia 45%-át atomerőművek termelték – derül ki az ENTSOE statisztikáiból.
A csúcsterhelés növekedését jelzi előre továbbra is a MAVIR
2019.10.10.
Tíz év alatt mintegy negyedével csökkent a hazai áramtermelés, miközben folyamatosan növekszik a villamosenergia-felhasználás.
Az atomerőművek adják a karbonmentes áram egyharmadát
2019.10.10.
Az atomerőművek a világ áramszükségletének 10%-át biztosítják, ugyanakkor ma ez a karbonmentesen termelt áram egyharmadát jelenti – hangzott el a NAÜ konferenciáján.
Elkezdődött a NAÜ közgyűlése Bécsben
2019.09.16.
Süli János miniszter, Kovács Pál államtitkár és Lenkei István vezérigazgató képviseli a Paks II. projektet Bécsben, a NAÜ 63. közgyűlésén. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség az Egyesült Nemzetek Szervezetének bécsi központjában (VIN) tartja közgyűlését 2019. szeptember 16-20. között.
Idén nyáron is népszerű volt az utazó kiállítás
2019.09.02.
Nyolc nagy hazai fesztiválra gördült be 2019 nyarán a Paks II. Atomerőmű Zrt. guruló kiállítása, két hónap alatt csaknem 20 ezer látogató volt kíváncsi az interaktív tájékoztató kamionra.
Paks II. Szekszárd Város Napján
2019.08.27.
Szekszárd idén is megrendezte augusztus harmadik hétvégéjén a Szekszárd Város Napja programsorozatot. Ebben az évben a programok sorába a Paks II. Zrt. is bekapcsolódott.
Sikeres a Paks II. Zrt. gyakornoki programja
2019.08.27.
Évente tíz-tizenöt fiatal tölti szakmai gyakorlatát a tervezett új paksi blokkok létesítésére alapított projekttársaságnál. A Paks II. Atomerőmű Zrt. idén orientációs és mentori programot indított annak érdekében, hogy elősegítse a gyakornokok szakmai fejlődését.
A Paks II. beruházás egyik legnagyobb értékű közbeszerzését írta ki a Roszatom
2019.07.12.
A Paks II. beruházás egyik legnagyobb értékű közbeszerzését írta ki a napokban a beruházó Roszatom – közölte Süli János a Magyar Nemzettel. A paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter az interjúban leszögezte: atomenergia nélkül nincs olcsó áram, nincs rezsicsökkentés, nincs klímavédelem.