Feljebb
Bejelentkezés
HU | EN

Paks II. Zrt.

Paks II. Zrt.

30 százalékos hazai beszállítói arány elérése a cél az új blokk(ok) építése során

2013.11.18.

Országos beszállítói tájékoztató programot indított az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. A rendezvénysorozat november 18-án, Pakson vette kezdetét, ahol a vállalat vezetése, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium valamint gazdasági szakértők bevonásával adott széleskörű tájékoztatást a projekt nemzetgazdasági hatásairól, jövőbeni kereteiről és a hazai vállalatok szerepvállalásának lehetőségeiről. A rendezvényen elhangzott, hogy az új blokk(ok) építése során 30%-os hazai beszállítói arány elérése a cél. Az évszázad beruházása jelentős lendületet adhat a magyar gazdaságnak, és növelheti az ország energiabiztonságát.

​Több mint száz hazai vállalkozó és polgármester részvételével indult útjára az MVM Paks II. Zrt. beszállítói találkozósorozata Pakson. Hajdú János, Paks város polgármesterének köszöntője után Nagy Sándor vezérigazgató tájékoztatta az érdeklődőket a tervezett új atomerőművi blokk(ok) létesítésének aktuális kérdéseiről, a beszállítói program hátteréről. A találkozó célja az, hogy a cég első kézből tájékoztathassa a magyarországi kis-, közepes- és nagyvállalatokat az új blokk(ok)ról.
IMG_2051-paks.JPG
„Az energetika területén a beruházások kiemelkedően hosszú távúak és a legmagasabb minőségi követelményeket támasztják a résztvevő vállalkozásokkal szemben. Különösen egy nukleáris beruházás kapcsán kap kiemelt figyelmet a biztonság, így azon cégeknek, akik részt kívánnak venni az új atomerőművi blokk(ok) létesítésének és üzemeltetésének folyamatában, kompromisszumokat nélkülöző szolgáltatást kell nyújtaniuk. Beszállítói programunkat azért indítottuk el, hogy e vállalkozások időben felkészülhessenek a szükséges fejlesztésekre, és sikerrel válhassanak a MVM Paks II. Zrt. partnereivé.” - mondta Nagy Sándor, a társaság vezérigazgatója.
 
A program résztvevői tájékoztatást kaptak a javasolt felkészülési folyamatról, a szükséges engedélyekről, minősítésekről, a speciális műszaki kihívásokról, valamint a nukleáris ipar biztonsági elvárásairól és az ehhez kapcsolódó minőségirányítási rendszerek részleteiről.
Az új blokk(ok) építése, majd az azt követő üzemeltetés több évtizedes munkalehetőséget biztosíthat a hazai vállalatok és intézmények részére. Az MVM Paks II. Zrt. egyik legfontosabb célja, hogy a magyar vállalkozók az új blokk(ok) létesítése során 30%-os magyar beszállítói arányt érjenek el, így a beruházás hatalmas lendületet adhat az egész magyar gazdaságnak is.
 
A kormányzat részéről a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is részt vett a beszállítói program nyitóeseményén. A kiemelkedően nagy léptékű beruházás nemzetgazdasági és energetikai hatásairól is tájékoztatást kaptak a megjelent érdeklődők.
 
„A Nemzeti Energiastratégia az atomenergiát a hazai energiabiztonság egyik alappillérének tekinti. Emellett jótékony hatással lehet a hazai versenyképességre is.” – mondta el Jenőfi György, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium gazdasági ügyekért felelős helyettes-államtitkára.
 
A rendezvényen elhangzott többek között az is, hogy az új blokk(ok) megépítéséhez a becslések szerint több tízezer tonna berendezés beszállítására, legyártására és szerelésére, több százezer tonna építőanyag felhasználására lesz szükség, és a kivitelezés alatt várhatóan több ezer ember helyszíni munkavégzését, elhelyezését kell biztosítani.
 
Az egész országot lefedő tájékoztató program első állomásai Paks, Kalocsa és Veszprém. Ezután a tájékoztató programsorozat várhatóan januárban folytatódik.