Feljebb
Bejelentkezés
HU | EN

Paks II. Zrt.

Paks II. Zrt.

Igazi Random Trip: kosarasok és rock-dobos irányították az atomerőművet

2013.08.23.

Újfajta supergroup állt össze a SZIN-en: az ASE kosárlabdázói, Kovács Ákos, Medve Máté és edzőjük, Dzunics Braniszlav a Turbo dobosával, a szegedi fesztiválon is fellépő Random Trip örömzene-együttes vezetőjével, Delov Jávorral virtuálisan átvették az irányítást a Paksi Atomerőmű vezérlőpultja felett. Az MVM Paks FC játékosai, Ákos, az Irie Maffia és a Balkan Fanatik zenészei után a kísérletező zenész és a sportolók is kipróbálták a Paksi Atomerőmű és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. interaktív kiállításán, milyen érzés a hazai energiatermelés több mint 45 százalékát adó atomerőművet működtetni, hogyan sötétülne el az ország és hogyan nőne az áram ára, ha csökkentenék az erőmű teljesítményét. A Jövőnk Energiája Interaktív Kamion a fiatalok kedvenc együtteseivel turnézik, a Fishing on Orfű, az EFOTT és a VOLT fesztiválok után a hétvégén a Szegedi Ifjúsági Napokon várja az érdeklődőket.
RandomTrip.jpg
Képünkön Nagy Sándor, az MVM Paks II. Zrt. vezérigazgatója és Delov Jávor, a Random Trip dobosa

Delov Jávor igazán hozzászokhatott a körülötte folyamatosan változó csapathoz: a Random Trip klubestjein minden este más felállásban, Magyarország legjobb zenészeivel jammel a maga és a közönség örömére. A legutóbbi együttműködésre azonban talán még ő sem számított, hiszen a Szegedi Ifjúsági Napok koncertje előtt az Atomerőmű Sportegyesület kosarasaival, Kovács Ákossal és Medve Mátéval, valamint edzőjükkel, Dzunics Braniszlavval kísérletezett – ezúttal a Paksi Atomerőmű valósághű szimulátorán. A „random” összeállt csapatot is meglepte, milyen sokat jelent Magyarország számára a hazai villamosenergia-termelés több mint 45 százalékát adó atomerőmű működése. A szimulátor kipróbálása után az áramfejlesztő kerékpárra is felpattantak, és hamar kiderült: több száz órát kellett volna tekerniük ahhoz, hogy megtermeljék a Random Trip esti koncertjéhez szükséges energiát!
A Jövőnk Energiája Interaktív Kamiont idén nyáron már az EFOTT-on fellépő Irie Maffia tagjai, Sena, Columbo és Horváth Gáspár, a VOLT-on koncertező Balkan Fanatik zenészei, Sonita, Jorgosz és Lepe, a Kecskeméti Repülőnapon pedig Éger László, az MVM Paks FC játékosa is meglátogatták. Persze nem csak a sztárok kiváltsága, hogy néhány percig átvegyék az irányítást a Paksi Atomerőmű felett. A hétvégén a SZIN-en bulizók is kipróbálhatják, milyen érzés lehet egy atomerőművet működtetni. A nukleáris energia használatát szemléltető interaktív kiállítást felkereső érdeklődők azt is megtudhatják, hogyan változna az áram ára, és mennyivel nőne a villamosenergia-rendszer károsanyag-kibocsátása, ha csökkentenék a Paksi Atomerőmű teljesítményét.
Felkai György, az MVM Csoport kommunikációs igazgatója elmondta: „Magyarországon több módszert is alkalmaznak a szén-dioxid-kibocsátásmentes energia előállítására. Ilyen például a szél- és napenergia, de jelenleg, jelentős ipari méretekben csakis az atomerőmű képes Magyarországon ilyen módon előállítani energiát. A paksi atomerőmű megbízhatóan állít elő megfizethető villamos energiát, ráadásul a működő négy paksi blokk évente 2 millió ember oxigénszükségletét, vagyis a magyar erdők éves oxigéntermelését takarítja meg azáltal, hogy nem bocsát ki üvegházhatást kiváltó gázokat.”
A Jövőnk Energiája Interaktív Kamion a hétvégén idei fesztiválturnéja végére ér, a nyáron végigjárta a legnagyobb, elsősorban hazai fiatalok részvételével zajló fesztiválokat, nagyrendezvényeket. Az évről-évre megújuló mozgó kiállítást 2009 óta összesen 329 településen több mint 150 ezer látogató kereste fel, és az elmúlt években tucatnyi nagy nyári fesztiválon is több ezer fiatal ismerkedett az atomenergia jelenével, illetve a magyar áramtermelés több mint 45 százalékát adó Paksi Atomerőmű tervezett bővítésével.
Az érdeklődők a kiállításon megismerhetik a világ összes működő atomerőművét, a három évtizede biztonságosan működő Paksi Atomerőmű történetét és jövőjét, a magyar villamosenergia-hálózatot, valamint Paks és környezete színes élővilágát, amelyekről az érdeklődőknek filmet is vetítenek. A sportosabb látogatók a sztárokhoz hasonlóan az áramfejlesztő kerékpáron is tekerhetnek egy kört. Ha ezek után még maradna kérdésük, az atomerőmű tapasztalt szakemberei készséggel megválaszolják azokat.