Feljebb
Bejelentkezés
HU | EN

Paks II. Zrt.

Paks II. Zrt.

Egy focista irányította az atomerőművet

2013.08.03.

A focipályát egy délutánra az atomerőmű vezérlőpultjára cserélte az MVM Paks FC játékosa, Éger László. Ákos, az Irie Maffia és a Balkan Fanatik zenészei után a futballisták is kipróbálták a Paksi Atomerőmű és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. interaktív kiállításán, milyen érzés a hazai energiatermelés több mint 45 százalékát adó atomerőművet működtetni, hogyan sötétülne el az ország és hogyan nőne az áram ára, ha csökkentenék az erőmű teljesítményét. A Jövőnk Energiája Interaktív Kamion a fiatalok kedvenc együtteseivel turnézik, a Fishing on Orfű, az EFOTT és a VOLT fesztiválok után a hétvégén a Kecskeméti Repülőnapon várta az érdeklődőket.

Stoplis cipő helyett kényelmesebb viseletet húzott Éger László. A focistát a Kecskeméti Repülőnapon nem is a repülők, hanem egy másik gépcsoda, a Paksi Atomerőmű valósághű szimulátora érdekelte a leginkább. Persze nem csak a sztárok kiváltsága, hogy néhány percig átvegyék az irányítást a Paksi Atomerőmű felett. A legmenőbb fesztiválok résztvevői után a Repülőnap látogatói is kipróbálhatták, milyen érzés lehet egy atomerőművet működtetni. A nukleáris energia használatát szemléltető interaktív kiállítást felkereső érdeklődők azt is megtudhatták, hogyan változna az áram ára, és mennyivel nőne a villamosenergia-rendszer károsanyag-kibocsátása, ha csökkentenék a magyar energiatermelés több mint 45 százalékát adó Paksi Atomerőmű teljesítményét.
 
A valósághű szimulátort idén nyáron már az EFOTT-on fellépő Irie Maffia tagjai, Sena, Columbo és Horváth Gáspár, illetve a VOLT-on koncertező Balkan Fanatik zenészei, Sonita, Jorgosz és Lepe is kipróbálta. Az eredmény a környezetvédelem iránt elkötelezett zenészek mellett a focistákat is meglepte. A sportolók az áramfejlesztő kerékpárra is felpattantak, ahol hamar kiderült: hiába a jó kondíció, 90 percnél jóval többet kellene tekerniük ahhoz, hogy megtermeljék egy focimeccs végignézéséhez szükséges energiát!
 
A Jövőnk Energiája Interaktív Kamion idén is végiglátogatja a legnagyobb, elsősorban hazai fiatalok részvételével zajló fesztiválokat, nagyrendezvényeket. Az évről-évre megújuló mozgó kiállítást 2009 óta összesen 329 településen több mint 150 ezer látogató kereste fel, és az elmúlt években tucatnyi nagy nyári fesztiválon is több ezer fiatal ismerkedett az atomenergia jelenével, illetve a magyar áramtermelés több mint 45 százalékát adó Paksi Atomerőmű tervezett bővítésével.
 
Felkai György, az MVM Csoport kommunikációs igazgatója elmondta: „Magyarországon több módszert is alkalmaznak a szén-dioxid-kibocsátásmentes energia előállítására. Ilyen például a szél- és napenergia, de jelenleg, jelentős ipari méretekben csakis az atomerőmű képes Magyarországon ilyen módon előállítani energiát. A Paksi Atomerőmű megbízhatóan állít elő megfizethető villamos energiát, ráadásul a működő négy paksi blokk évente 2 millió ember oxigénszükségletét, vagyis a magyar erdők éves oxigéntermelését takarítja meg azáltal, hogy nem bocsát ki üvegházhatást kiváltó gázokat.”
 
A Jövőnk Energiája Interaktív Kamionban az érdeklődők ugyancsak megismerhetik a világ összes működő atomerőművét, a három évtizede biztonságosan működő Paksi Atomerőmű történetét és jövőjét, a magyar villamosenergia-hálózatot, valamint Paks és környezete színes élővilágát, amelyekről az érdeklődőknek filmet is vetítenek. A sportosabb látogatók a sztárokhoz hasonlóan az áramfejlesztő kerékpáron is tekerhetnek egy kört. Ha ezek után még maradna kérdésük, az atomerőmű tapasztalt szakemberei készséggel megválaszolják azokat.
 
A nyár zárásaként a Szegedi Ifjúsági Napokra gördül a kamion, ahol Delov Jávor, a Random Trip vezetője mellett az Atomerőmű Sportegyesület kosárlabdázói, Kovács Ákos és Medve Máté, valamint edzőjük, Dzunics Braniszlav mutatják be, miért fontos Magyarország számára a Paksi Atomerőmű hosszú távú, biztonságos működése.