Feljebb
Bejelentkezés
HU | EN

Paks II. Zrt.

Paks II. Zrt.

Egy „fanatikus” csapat vette át az atomerőmű irányítását a VOLT fesztiválon

2013.07.05.

 

Az idén újból a VOLT fesztiválon állomásozik a Paksi Atomerőmű és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. interaktív kiállítása. A Jövőnk Energiája Interaktív Kamionba a Balkan Fanatik együttes tagjai is ellátogattak, hogy kezelésbe vegyék a virtuális atomerőművet. A valósághű szimulátoron kipróbálták, hogyan sötétülne el az ország, ha nem létezne a Paksi Atomerőmű.
​Ákos és az Irie Maffia nyomdokaiba lépett a Balkan Fanatik. A Kossuth-díjas énekes, Ákos példáját követve, idén, a nemzetközi szinten is elismert Balkan Fanatik együttes két frontembere Jorgosz és Lepe próbálta ki a VOLT fesztiválon, milyen érzés lehet egy atomerőművet működtetni. A nukleáris energia használatát szemléltető interaktív kiállításon az atomerőmű-szimulátorral a VOLT fesztivál látogatói azt is megtudhatják, hogyan változna az áram ára, és mennyivel nőne a villamosenergia-rendszer károsanyag-kibocsátása, ha csökkentenék a magyar energiatermelés több mint 45 százalékát adó Paksi Atomerőmű teljesítményét.
Miután átvették az erőmű irányítását a Balkan Fanatik tagjai, levezetésként, a kamionban található áramfejlesztő kerékpárt is meghajtották, így kiderült, hogy több száz órát kellene biciklizniük ahhoz, hogy megtermeljék a pénteki koncertjükhöz szükséges energiát.
Az évről-évre megújuló kiállítást 2009 óta összesen 329 településen több mint 150 ezer látogató kereste fel, és az elmúlt években a nagy nyári fesztiválokon is több ezer fiatal ismerkedett az atomenergia jelenével és a Paksi Atomerőmű tervezett bővítésével. A fesztiválok látogatói mellett egyre több fellépő is érdeklődik az interaktív kiállítás iránt. A múlt héten befejeződött EFOTT fesztiválon a környezetvédelmet kiemelten kezelő Sena és Columbo, a méltán népszerű Irie Maffia frontemberei, illetve Horváth Gáspár, az együttes társalapítója kezelte a virtuális atomerőművet.
Felkai György, az MVM Csoport kommunikációs igazgatója elmondta: „Magyarországon több módszert is alkalmaznak a szén-dioxid-kibocsátásmentes energia előállítására. Ilyen például a szél- és napenergia, de jelenleg, jelentős ipari méretekben csakis az atomerőmű képes Magyarországon ilyen módon előállítani energiát. A paksi atomerőmű hazánkban megbízhatóan állít elő megfizethető villamos energiát, mindezen felül a működő 4 paksi blokk évente 2 millió ember oxigénszükségletét, vagyis a magyar erdők éves oxigéntermelését takarítja meg azáltal, hogy nem bocsát ki üvegházhatást kiváltó gázokat. Reméljük, hogy az interaktív kiállításra ellátogató közismert zenészek ösztönzik a fesztivál látogatóit arra, hogy jobban megismerjék az atomenergia világát és annak előnyeit.”
A Jövőnk Energiája Interaktív Kamionban az érdeklődők ugyancsak megismerhetik a világ összes működő atomerőművét, a közel három évtizede biztonságosan működő Paksi Atomerőmű történetét és jövőjét, a magyar villamosenergia-hálózatot, valamint Paks és környezete színes élővilágát, amelyekről az érdeklődőknek akár filmet is vetítenek. A sportosabb látogatók az együttes tagjaihoz hasonlóan az áramfejlesztő kerékpáron is tekerhetnek egy kört. Ha ezek után még maradna kérdésük, az atomerőmű tapasztalt szakemberei készséggel megválaszolják azokat.
A Paksi Atomerőmű kiemelt célja, hogy a fiatalokkal is megismertesse a nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően biztonságos hazai nukleáris technológiát, ezért látogat el az interaktív kamion több éve a nagyobb hazai zenei fesztiválokra is.”, mondta dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója. „A magas fokú biztonság mellett a lakosság folyamatos, jelenleg több mint 80 százalékos támogatása teheti lehetővé, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a tervezett üzemidejüknél húsz évvel tovább üzemeltethesse az atomerőművi blokkokat, illetve, hogy a paksi telephelyen új atomerőművi blokk, blokkok erősítse tovább Magyarország energiabiztonságát.
A Paksi Atomerőmű az idei évben is várja az „Energiaszigetén” a fesztivál forgatagában megfáradt fiatalokat, akik függőágyakban és babzsákokon pihenhetnek, miközben kedvenc italuk a mellettük lévő hűtőben hűl, vagy épp telefonjukat, laptopjukat töltik az ország legolcsóbban és károsanyag-kibocsátásmentesen előállított energiájával.
A VOLT fesztiválon állomásozó tájékoztató kamion legközelebb augusztusban a Kecskeméti Repülőnapon, majd végül – a nyár zárásaként – a Szegedi Ifjúsági Napokon várja a fiatalokat és idősebbeket.