Feljebb
Bejelentkezés
HU | EN

Paks II. Zrt.

Paks II. Zrt.

Debrecenben is indul a Paks II. Akadémia

2019.05.29.

Paks II. Akadémia néven képzési együttműködés jön létre az új atomerőművi blokkok kivitelezéséért felelős projekttársaság, azaz a Paks II. Zrt. és hat egyetem között. A Paks II. Akadémia program keretében szeptembertől vehetnek részt az érdeklődők az alapképzésre épülő atomerőművi üzemeltetési szakmérnök megnevezésű szakirányú képzésben. A Debreceni Egyetem is a leendő képző intézmények között szerepel, az erről szóló támogatási szerződés aláírására szerdán került sor az intézmény Rektori Tanácstermében.

A jól képzett szakemberek iránt mindenhol nagy a kereslet, így van ez a nukleáris iparban is. A Paks II. Zrt. számára nagyon fontos a magasan képzett munkaerő, éppen ezért hívta életre a projekttársaság a Paks II. Akadémiát, amely színvonalas képzési programot kínál az egyetemi hallgatóknak.

A Paks II. Zrt. a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, a Pécsi Tudományegyetemmel, a Debreceni Egyetemmel, a Pannon Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel és a Dunaújvárosi Egyetemmel együttműködésben dolgozta ki a tananyagot. A hat egyetem a Paks II. Zrt. anyagi támogatása mellett indítja el az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök szakirányú továbbképzési szakot, a Paks II. Akadémia keretében. A képzés ennek köszönhetően a hallgatók számára térítésmentes.

A képzési program létrejöttében együttműködő hat egyetem közül a Pécsi Tudományegyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, a Pannon Egyetem és a Miskolci Egyetem után a Debreceni Egyetemmel írta alá a képzés indítását lehetővé tevő támogatási szerződést a Paks II. Zrt képviseletében Lenkei István vezérigazgató és Mittler István kommunikációs igazgató.  A kontraktust a Debreceni Egyetem részéről Pintér Ákos általános rektorhelyettes látta el kézjegyével.

A szakirányú továbbképzés két féléve alatt a hallgatók a gyakorlatban kiválóan alkalmazható tudást kaphatnak az energiaipar ezen szegmenséből: alapszintű ismeretekkel gazdagodhatnak az atomerőmű technológiai részleteiről, az üzemeltetés folyamatáról, a nukleáris biztonság alapjairól, az atomerőmű biztonságos működéséről.

A képzés kialakításában, valamint a kapcsolódó tananyagfejlesztésben a Debreceni Egyetem oktatói is közreműködtek. Négy tantárgy kidolgozásában vettek részt, két tantárgy esetében tárgyfelelősként is: Sugárvédelem és dozimetria (DE tárgyfelelős), Atomerőművi vegyészeti ismeretek (DE tárgyfelelős), Nukleáris környezetvédelem, Villamos hálózatok és irányítástechnikai berendezések.

A 2019 őszén induló szakirányú továbbképzésre a választott intézmény felvételi rendje szerint lehet jelentkezni, amelynek részletei az adott intézmény honlapján találhatók meg.

Az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök képzést elvégző szakemberek megalapozhatják jövőjüket egy olyan iparágban, amely a következő évtizedekben kiemelt szerepet tölt be úgy a hazai, mint a nemzetközi energiaszektorban.

 

Debrecen, 2019. május 29.

 

 

Mittler István

kommunikációs igazgató, igazgatósági tag

Paks II. Zrt.