Feljebb
Bejelentkezés
HU | EN

Paks II. Zrt.

Paks II. Zrt.

Süli János: Az új blokkok határidőre elkészülnek

2018.07.05.

Az új atomerőművi blokkok műszaki és biztonsági kompromisszumok nélkül, határidőre elkészülnek – mondta el Süli János, a Paks II. beruházásért felelős miniszter az Országgyűlés Gazdasági bizottságának kihelyezett ülésén. Bánki Erik, a bizottság elnöke kiemelte: a Paks II. projekt megvalósítása nemzetgazdasági érdek, és egyben a hosszú távú, olcsó villamosenergia-ellátás garanciája.

Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága 2018. július 5-én kihelyezett ülést tartott Pakson, amelyen a bizottságba delegált összes párt képviseltette magát. A bizottság tagjai az ülést megelőzően látogatást tettek a Paksi Atomerőmű látogatóközpontjában és üzemi területén, majd megtekintették az új atomerőművi blokkok telephelyét, a felvonulási területet, valamint a 22/11 kV-os transzformátor állomás építési munkálatait.

A látogatást követően került sor Pakson a kihelyezett bizottsági ülésre, ahol Süli János beszámolt a Paks II. projekt aktualitásairól. A beruházásért felelős miniszter megerősítette, hogy az új blokkok határidőre elkészülnek. Hozzátette: az orosz fővállalkozó kiemelt projektként tekint a Paks II. projektre. Süli János egyebek mellett elmondta, hogy jelenleg az egyik legfontosabb feladat a létesítésiengedély-kérelem több százezer oldalas dokumentációjának összeállítása.

Képviselői kérdésekre válaszolva a miniszter leszögezte: a nukleáris biztonság mindennél fontosabb, műszaki kérdésekben nincs kompromisszum. Elmondta, hogy az új blokkok megvalósítása fix áras szerződés keretében történik, a projekt megtérülését pedig az Európai Bizottság is megerősítette versenyjogi döntésének indoklásában. Kitért arra is, hogy az orosz és a magyar fél közösen dolgozik a 40%-os hazai beszállítói arány elérésén.

Prof. Dr. Aszódi Attila államtitkár kifejtette, hogy rendkívül részletes telephely vizsgálati munka alapján nyert megállapítást, hogy a telephely alkalmas az új atomerőművi blokkok létesítésére.

Lenkei István, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy az új blokkok a legszigorúbb biztonsági szabályoknak és előírásoknak is meg fognak felelni.

A bizottsági ülés után Bánki Erik elnök és Süli János miniszter sajtótájékoztatón foglalták össze az elhangzottakat a média képviselői számára. Bánki Erik, a Gazdasági bizottság elnöke hangsúlyozta: az új blokkok létesítésére szükség van, a Paks II. projekt megvalósítása nemzeti érdek. Mint mondta, fontos, hogy mind a hazai gazdaság, mind a lakosság áramigényét hazai erőművekben megtermelt, olcsó villamos energiával lehessen fedezni. Hozzátette, az import aránya tartósan 30 százalék körüli, de idén volt már olyan időszak, amikor meghaladta az 50%-ot is. Süli János a bizottsági ülésen elhangzottakat illetően kiemelte, hogy a transzparencia, az átláthatóság kiemelt fontosságú a projekt kapcsán, ezért is került sor a kihelyezett ülésre és az atomerőműlátogatásra.

Paks, 2018. július 5.

Mittler István

kommunikációs igazgató

Paks II. Zrt.