Feljebb
Bejelentkezés
HU | EN

Paks II. Zrt.

Paks II. Zrt.

Megalakult az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt.

2012.08.06.

 
Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. létrehozta új projekttársaságát a Paksi Atomerőmű bővítésére. Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója Nagy Sándor, az MVM Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese lett. Az ő vezetésével folytatódik a Paksi Atomerőmű telephelyén létesítendő új atomerőművi blokkokhoz kapcsolódó elemző, tervező, döntés-előkészítő és engedélyeztetési munka.  
A most létrejött társaság, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. viszi tovább a magyar villamosenergia-termelés több mint 40 százalékát adó Paksi Atomerőmű tervezett bővítését előkészítő Lévai Projekt feladatait. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 100 százalékos tulajdonában álló leányvállalat feladata lesz, hogy a beruházás minden lényeges aspektusát megvizsgálja annak érdekében, hogy a részletes tanulmányok, értékelések alapján felelős döntés születhessen az új paksi blokk(ok) megépítésének – a Nemzeti Energiastratégiában is szereplő – tervéről. 
A Paksi Atomerőmű tervezett bővítéséről az Országgyűlés 2009. március 30-án döntött gyakorlatilag a parlamenti pártok konszenzusos támogatásával. A bővítés előkészítését a képviselők több mint 95 százaléka szavazta meg. Magyarország kormánya 2012 júniusában a nemzetgazdaság szempontjából kiemelt fontosságú és az energiaellátás biztonsága érdekében alapvetően szükséges beruházássá nyilvánította az előkészítés alatt álló projektet.
 
Az új társaság elnöke Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. elnöke. Vezérigazgatója Nagy Sándor, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese, aki egyúttal a társaság igazgatóságának is tagja, Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója mellett. 
A felügyelő bizottság elnöke Nagy Csaba, az MVM Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese, további tagjai, Kriston Ákos az MVM Zrt. üzletfejlesztési osztályának tanácsadója, valamint Katona Kolos, az MVM Zrt. jogi és igazgatási osztályának jogtanácsosa.