Feljebb
Bejelentkezés
HU | EN

Paks II. Zrt.

Paks II. Zrt.

Virágba borul Debrecenben az atomerőmű

2014.08.18.

 

A Debreceni Virágkarneválon folytatja idei fesztiválturnéját a Paksi Atomerőmű és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. interaktív kiállítása augusztus 18. és 20. között. A karneválozók nemcsak az atomerőmű vezérlőpultjának valósághű szimulátorát próbálhatják ki, hanem minden felmerülő kérdésükre választ kaphatnak a paksi szakemberektől.

Idei negyedik fesztiválállomására, a Debreceni Virágkarneválra érkezik augusztus 18. és 20. között a Paksi Atomerőmű és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. interaktív kiállítása. A Jövőnk Energiája Interaktív Kamion idei fesztiválturnéján eddig számos sztárvendég és még több fesztiválozó fiatal és család vehette át az irányítást a magyarországi villamosenergia-termelés több mint felét adó Paksi Atomerőmű valósághű vezérlőpultja felett. A következő egy hétben a debreceni karneválozók is kipróbálhatják, hogy miként borulnának sötétbe egyes megyék vagy akár az egész ország, ha csökkentenék az atomerőmű teljesítményét, illetve ezzel párhuzamosan mennyivel lenne drágább az áram és hogyan nőne az ország károsanyag-kibocsátása. A virágköltemények között a látogatók arra is választ kapnak majd, hogy mennyit kell tekerni az áramfejlesztő kerékpáron egy hajszárításhoz, telefontöltéshez vagy éppen a virágkarnevál egyik koncertjéhez szükséges villamos energia megtermeléséért.
kamion_virágkarn.jpg 
Az idén a VOLT-on debütált, majd a Miskolctapolcán rendezett EFOTT-on és Kapolcson a Művészetek Völgyében is sikerrel szereplő Jövőnk Energiája Interaktív Kamion a virágkarnevál alatt látogatható. A kiállítás ezt követően a Szerencsi Csokoládéfesztiválon, a szegedi SZIN-en, illetve a nyíregyházi VIDOR Fesztiválon várja majd az érdeklődőket.
 
Az interaktív bemutató fesztiválturnéja ötödik éve tart, eddig összesen több mint 200 ezren ismerkedhettek meg az atomerőművek működésével, illetve tapasztalhatták meg, hogy miért fontos a Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartása az ország energiaellátása és gazdasága szempontjából. A kiállítás bemutatja a világ összes működő atomerőművét, a három évtizede biztonságosan működő Paksi Atomerőmű történetét, a magyar villamosenergia-hálózatot, valamint Paks és környezete színes élővilágát is, a felmerülő szakmai kérdésekre pedig tapasztalt és felkészült paksi szakemberek válaszolnak majd.
 
„A Paksi Atomerőmű célja, hogy minél több magyar családdal ismertesse meg az atomerőmű nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően biztonságos technológiáját. A szimulátoron mindenki láthatja, mennyivel lenne drágább az áram, ha az atomerőmű teljesítményének csökkentésével más, fosszilis erőművek beindítása válna szükségessé, ami jelentősen növelné az üvegházhatású gázok kibocsátását. A nagy mennyiségű, károsanyag-kibocsátástól mentes villamosenergia-termelés csak atomerőművekkel biztosítható, a négy meglévő paksi blokk például Magyarország ötödének oxigénszükségletét takarítja meg minden évben, ami megegyezik az itthoni erdők teljes oxigéntermelésével – mondta Felkai György, az MVM Csoport kommunikációs igazgatója. Magyarországon a Paksi Atomerőmű biztosít megbízható és megfizethető árú villamosenergia-termelést, ezért is volt és lesz szükség a folyamatosan magas lakossági támogatás mellett a paksi blokkok tervezett üzemidejének húszéves meghosszabbítására és tovább üzemeltetésére, illetve arra, hogy új blokkok erősítsék Magyarország energiabiztonságát.”
Az interaktív kiállítást minden évben számos sztárvendég is meglátogatja. Idén a VOLT fesztiválon az Ivan & The Parazol rock együttes próbálta ki az atomerőmű irányítását, az EFOTT-on a Hooligans rockerei pattantak az áramtermelő kerékpárok nyergébe, hogy „összetekerjék” a koncertjükhöz szükséges energiát, Kapolcson pedig a Cloud 9+ modellezte az atomerőművi áramtermelés csökkentésének negatív hatásait. Az interaktív kiállítást minden évben neves vendégek keresik fel. A korábbi években olyan, a környezetvédelem iránt elkötelezett művészek tesztelték a vezérlőpultot, mint Ákos, az Irie Maffia és a Balkan Fanatik zenészei, illetve a Random Trip örömzene-projekt alapítója és a Turbo dobosa, Delov Jávor.