Feljebb
Bejelentkezés
HU | EN

Paks II. Zrt.

Paks II. Zrt.

Bács-Kiskun megyében megkezdődik az MVM Paks II. Zrt. telephely-vizsgálati programja

2014.08.11.

Az MVM Paks II. Zrt. megbízásából, az új atomerőművi blokkok létesítéséhez, majdani biztonságos működésének szavatolásához szükséges telephely-vizsgálati program keretében augusztus 15-től 3D szeizmikus méréseket végeznek a Kalocsai, a Paksi és a Tolnai Járás több településén, mindösszesen 294 négyzetkilométeres területen. A társaság sajtótájékoztatón számolt be a mérések műszaki jellemzőiről, időzítéséről és egyértelmű ígéretet tett az esetleges károk megtérítésére.

 
A geofizikai mérések előkészítése augusztus 1-jével kezdődött a Bács-Kiskun megyei Dunapataj, Dunaszentbenedek, Foktő, Géderlak, Kalocsa, Ordas és Uszód térségében, majd augusztus 15-től a Tolna megyei Dunaszentgyörgy, Gerjen, Madocsa, Paks, Pusztahencse, Tengelic, Fadd térségében folytatódik, összesen mintegy 294 négyzetkilométeres területen. A munkálatokat az MVM Paks II. Zrt. megbízásából a lengyel Geofyzika Torun S. A. és magyar alvállalkozója, a TDE Services Kft. végzi. A kutatásokat a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal a Pécsi Bányakapitányság útján engedélyezte, a kivitelezési munkák a kutatási engedélyben foglalt hatósági, szakhatósági kikötések, korlátozások figyelembe vételével megkezdődtek. A vizsgálatok a Paksi Atomerőmű telephelyén létesíteni tervezett két új atomerőművi blokk telephelyvizsgálatához szükségesek, ezek a mérések és az előkészítés további lépései alapozzák meg az új termelőegységek hosszú távú biztonságos működését.
 
A 3D szeizmikus mérések során geodéziai pontokat tűznek ki, érzékelő kábeleket és rezgésérzékelőket (geofonokat) helyeznek ki a talajra, majd mesterségesen – úgynevezett önjáró vibrátor járművekkel, illetve néhány lakott területen kívüli vizsgálati ponton kis mélységben elhelyezett, kis mennyiségű robbanóanyaggal – rezgéseket keltenek. A rezgéshullámok a mélyből visszaverődve értékes információkat szolgáltatnak a talaj és a mély kőzetek rétegtani, illetve tektonikai viszonyairól. Bács-Kiskun megyében a terepi kitűzések 2014. augusztus 15-én kezdődnek, a mérések pedig várhatóan augusztus 25. és október 20. között zajlanak le.
 
A mérési program első szakasza, vagyis a rezgésérzékelők és vezetékeik telepítése során, a vizsgálati területet részlegesen, 2 méter széles sávban meg kell tisztítani a magas növésű mezőgazdasági kultúráktól, így például a napraforgótól és a kukoricától. Az érintett területek tulajdonosait erről előzetesen tájékoztatták, ahogy arról is, hogy a kivitelező társaság minden vonatkozó kárukat megtéríti. A geodéta szakértők mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük a természetes és épített környezetre és az ingatlanokra a lehető legkisebb hatással legyen. Amennyiben mégis kár keletkezne egy ingatlanban, a kivitelező társaság azt a hatályos jogszabályoknak megfelelően felméri és a tulajdonost 30 napon belül kártalanítja. A kártérítésért az MVM Paks II. Zrt. teljes egészében helyt áll, az esetleges kifizetésekre tartalékot képzett.
 
Az MVM Paks II. Zrt. előzetesen (2013. áprilisban majd 2014. júniusban) tájékoztatta az önkormányzatokat a munkálatokkal kapcsolatban, valamint a kivitelező TDE Services Kft. már a munkálatok megkezdése előtt felkereste a geofizikai mérésekkel érintett földterületek tulajdonosait, illetve használóit, és tájékoztatta őket arról, hogy esetleges kárigényüket hol, mikor és milyen formában jelenthetik be.
 
 
Az MVM Paks II. Zrt. vezetői minden érintett településen lakossági tájékozatót is tartanak: augusztus 11-én Kalocsán és Dunapatajon, augusztus 12-én Madocsán és Ordason, 13-án Géderlakon és Dunaszentbenedeken, 14-én pedig Uszódon és Foktőn.
 
Létrehoztunk egy ingyenesen hívható zöld számot (06 70 458 92 08), amelyen minden érdeklődő választ kaphat a kutatással kapcsolatos kérdéseire, észrevételeire. Továbbá minden érintett település honlapján és az MVM Paks II. Zrt. oldalán közzétettünk egy tájékoztatót, amely rövid ismertetést ad a mérések okáról, időzítéséről és folyamatáról, valamint a lakossági fórumok időpontjairól. A mérésekről szóló tájékoztató kiadvány ide kattintva tekinthető meg.