Feljebb
Bejelentkezés
HU | EN

Paks II. Zrt.

Paks II. Zrt.

„Huligánok” irányították az atomerőművet az EFOTT-on

2014.07.17.

Ismét a rock and roll kapta a főszerepet a Paksi Atomerőmű és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. interaktív kiállításán. Az idei fesztiválturnéja második állomására, a Miskolctapolcán megrendezett EFOTT-ra érkezett Jövőnk Energiája Interaktív Kamionba a Hooligans rockerei látogattak el, hogy átvegyék az irányítást az atomerőmű valósághű vezérlőpultja felett. 

Nem először szállta meg rock banda a Paksi Atomerőmű virtuális irányítópultját. Az idei VOLT-on az Ivan & The Parazol zenekar irányítása után a több évtizede a hazai zenei élet egyik meghatározó együttese, a Hooligans tagjai próbálhatták ki az EFOTT fesztiválon az atomerőmű-szimulátort és így azt, hogy mi történne, ha a Magyarországon termelt áram felét adó erőmű teljesítményét csökkentenék. Áram és világítás nélkül a miskolctapolcai éjszaka sem lenne ugyanolyan, de a zenekar tagjai azt is megtapasztalhatták, miként borulna sötétbe egész Észak-Magyarország, hogyan emelkedne az áram ára és a teljes villamosenergia-rendszer károsanyag-kibocsátása, ha az atomerőmű a jelenleginél jóval kisebb teljesítményen működne. A szimulátorpróba után a srácok arra is rádöbbentek, hogy nem tudnak az áramfejlesztő kerékpáron annyi energiát termelni, amely elegendő lenne akár csak egy pörgősebb dal fény- és hangeffektjeihez.
 
„Nem az atomerőmű az egyetlen olyan villamosenergia-termelési mód, amely mentes a széndioxid-kibocsátástól, arra azonban csak négy paksi blokk képes, hogy egy Budapest méretű város lakóinak oxigénszükségletét takarítsa meg minden évben” – mondta Felkai György, az MVM Csoport kommunikációs igazgatója. „A szél- és napenergiával szemben az atomerőmű jelentős, ipari méretekben képes környezetbarát módon és biztonságosan megfizethető árú energiát előállítani. Azzal, hogy a Paksi Atomerőmű nem bocsát ki üvegházhatást kiváltó gázokat, a magyar erdők éves oxigéntermelését takarítja meg. Bízunk abban, hogy az interaktív kiállításra ellátogató közismert és a környezetvédelem iránt elkötelezett művészek is arra ösztönzik majd a fesztiválozókat, hogy felkeressék az atomerőmű kamionját és megismerjék ezt, a nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően biztonságos technológiát, annak minden előnyével együtt."
 
A megbízhatóság és a folyamatosan magas lakossági támogatás együttese teszi lehetővé, hogy a Paksi Atomerőmű a tervezett üzemidejüknél húsz évvel tovább üzemeltethesse meglévő blokkjait, illetve azt, hogy a paksi telephelyen új blokkok erősítsék Magyarország energiabiztonságát.
hooligansvezerlopult-efott2014.jpg

„A rockzene színtiszta energia.” – mondta Ördög Tibor „Csipa”, a Hooligans frontembere. „Bele sem gondolunk, hogy milyen hatalmas mennyiségű áramot igényel csak egy koncert is.  Érdekes volt látni, hogy a paksi teljesítmény csökkentésével miként nőne az áram ára, ami a fesztiválok költségeiben is megmutatkozhatna. Bízunk benne, hogy minél több fiatal ellátogat a kiállításra és közelebbről is megismerkedik az atomenergiával.”
 
Két koncert vagy kulturális esemény között az atomerőmű virtuális irányító központjában a hírességeken kívül is minden fesztiválozó kipróbálhatja, milyen lenne, ha néhány gombnyomással városok, megyék vagy akár az egész ország borulna sötétbe. A Jövőnk Energiája Interaktív Kamion az EFOTT teljes ideje alatt látogatható, ezt követően a szegedi SZIN-en, a kapolcsi Művészetek Völgyén, a Debreceni Virágkarneválon, a Szerencsi Csokoládéfesztiválon és a nyíregyházi Vidor Fesztiválon is találkozhatnak az érdeklődők a kiállítással.
Az országjáró kiállítás hatodik éve viszi házhoz az atomenergiát, eddig több mint 200 ezren ismerkedhettek meg az atomerőművek működésével, illetve tapasztalhatták meg, hogy a Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartása nélkülözhetetlen az ország energiaellátása és gazdasága szempontjából. Így olyan villamos kapacitás épülhet meg, amely károsanyag-kibocsátás mentesen üzemel legalább hatvan évig, miközben megfizethető árú villamos energiával látja el Magyarországot. A kamion látogatói megismerhetik a világ összes működő atomerőművét, a három évtizede biztonságosan működő Paksi Atomerőmű történetét, a magyar villamosenergia-hálózatot, valamint Paks és környezete színes élővilágát is. A sportosabb érdeklődők a sztárokhoz hasonlóan az áramfejlesztő kerékpáron is tekerhetnek egy kört, és ha még ezek után is maradna kérdésük, az atomerőmű tapasztalt szakemberei készséggel válaszolnak.