Feljebb
Bejelentkezés
HU | EN

Paks II. Zrt.

Paks II. Zrt.

Rock and roll az atomerőműben a VOLT-on

2014.07.04.

Idei fesztiválturnéja első helyszínére, a VOLT fesztiválra érkezett a Paksi Atomerőmű és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. interaktív kiállítása. A Jövőnk Energiája Interaktív Kamionba a nemzetközi hírű Ivan & The Parazol zenekar is ellátogatott, ahol néhány perc alatt a rock and roll vette át az irányítást a Paksi Atomerőmű valósághű vezérlőpult-szimulátora felett.  

Rock banda szállta meg a Paksi Atomerőmű irányítópultját – legalábbis ezt modellezték a VOLT fesztiválon, ahol az Ivan & The Parazol zenekar próbálhatta ki a magyarországi villamosenergia-termelés több mint felét adó erőmű virtuális kezelőközpontját. A zenekar tagjai megtapasztalhatták, hogy milyen lenne egy világítás és emiatt rock koncertek nélküli éjszaka Budapesten, és hogyan borulna sötétbe egész Nyugat-Magyarország. Ezzel párhuzamosan azt is láthatták, hogyan emelkedne az áram ára és a villamosenergia-rendszer károsanyag-kibocsátása, ha az atomerőmű a jelenleginél jóval kisebb teljesítményen működne. A szimulátor után a fiúk kipróbálták az áramfejlesztő kerékpárt is, a rövid, de kimerítő tekerés után pedig azzal szembesültek, hogy nem tudnak kerékpárral annyi villamos energiát előállítani, amely elegendő lenne a saját koncertjükhöz.
„Magyarországon több módszert is alkalmaznak a szén-dioxid-kibocsátásmentes energia előállítására. Ilyen például a szél- és napenergia, de jelenleg, jelentős ipari méretekben csakis az atomerőmű képes Magyarországon ilyen módon előállítani energiát. A paksi atomerőmű hazánkban biztonságosan állít elő megfizethető villamos energiát, mindezen felül a működő 4 paksi blokk évente 2 millió ember oxigénszükségletét, vagyis a magyar erdők éves oxigéntermelését takarítja meg azáltal, hogy nem bocsát ki üvegházhatást kiváltó gázokat. Reméljük, hogy az interaktív kiállításra ellátogató közismert zenészek is ösztönzik a fesztivál látogatóit arra, hogy jobban megismerjék az atomenergia világát és annak előnyeit,” mondta Felkai György, az MVM Csoport kommunikációs igazgatója.
A Paksi Atomerőmű célja, hogy minél több fiatallal is megismertesse a nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően biztonságos technológiáját. A megbízhatóság mellett a folyamatos és magas lakossági támogatás teszi lehetővé, hogy a Paksi Atomerőmű a tervezett üzemidejüknél húsz évvel tovább üzemeltethesse az atomerőművi blokkokat, illetve, hogy a paksi telephelyen új atomerőművi blokkok erősítsék Magyarország energiabiztonságát.
ivan_volt-2014.jpg

„A rock and rollnak is lételeme az energia és rossz volt belegondolni, hogy milyen lenne egy koncertek nélküli világ. Érdekes volt megtapasztalni, hogy milyen fontos szerepet tölt be Magyarország energia ellátásában a Paksi Atomerőmű.” – mondta Vitáris Iván, az Ivan & The Parazol zenekar frontembere. „Most először ismerkedtünk meg vele közelebbről és láttuk, hogy milyen jelentős szerepe van. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok is megfelelően tájékozódjanak erről az energiaforrásról. Atomjó volt.”
A zenekar tagjai most először próbálták ki, hogy milyen érzés egy atomerőmű irányító központjában néhány gombnyomással megyék egész területének áramellátását befolyásolni, ez azonban nem csupán a hírességek kiváltsága, néhány percre – akár két koncert között – bármelyik fesztiválozónak lehetősége nyílik erre. A Jövőnk Energiája Interaktív Kamion a VOLT fesztivál teljes ideje alatt látogatható, ezt követően az idén Miskolctapolcán megrendezendő EFOTT-on, illetve a szegedi SZIN-en, a kapolcsi Művészetek Völgyén, a Debreceni Virágkarneválon, a Szerencsi Csokoládéfesztiválon és a nyíregyházi Vidor Fesztiválon is találkozhatnak az érdeklődők a kiállítással.
Az országjáró kiállítás hatodik éve viszi házhoz az atomenergiát, eddig összesen több százezren ismerkedhettek meg az atomerőművek működésével, illetve tapasztalhatták meg, hogy a Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartása az ország energiaellátása és gazdasága szempontjából azért fontos, mert olyan villamos kapacitás épülhet meg, amely károsanyag-kibocsátás mentesen üzemel legalább hatvan éven át, miközben megfizethető árú villamos energiával látja el hazánkat. A kamion látogatói megismerhetik a világ összes működő atomerőművét, a három évtizede biztonságosan működő Paksi Atomerőmű történetét, a magyar villamosenergia-hálózatot, valamint Paks és környezete színes élővilágát is. A sportosabb érdeklődők a sztárokhoz hasonlóan az áramfejlesztő kerékpáron is tekerhetnek egy kört, és ha még ezek után is maradna kérdésük, az atomerőmű tapasztalt szakemberei készséggel válaszolnak.